Seminar o iskustvima Južne Koreje 1Foto: Pixabay / tragrpx

Seminar „Politike zaštite konkurencije u svetu – Iskustva Južna Koreja“ otvoren je danas u Beogradu.

Predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Miloje Obradović ocenio je da je to prilika da predstavnici tela u toj oblasti u Srbiji unaprede svoja znanja razmenom iskustava sa korejskim kolegama.

Obradović je rekao da srpska komisija ima podršku državnih organa, ali i tržišnih učesnika. „Nemamo pravo na grešku. Zaštita konkurencije je jedan od faktora stabilnosti jedne zemlje. Sprovođenje politike i prava konkurencije treba da dovede do konkurentskog tržišta“, rekao je Obradović.

Predsednik korejske Komisije za fer trgovinu Kim Sang-đo rekao je da zaštita konkurencije beleži 23 godine od kada je donet prvi zajednički stav o konkurenciji.

On je rekao da pretpostavlja da je jedan od uslova za ulazak u Evropsku uniju poštovanje konkurencije i da je Koreja spremna da pomogne Srbiji, ali i da mu je žao što saradnja nije počela ranije.

San-đo je dodao da je konkurencija najvažniji faktor za ekonomski rast i pomaže društvenoj dobiti jer smanjuje cene, a povećava inovacije.

Ambasador Južne Koreje Čoe Hjong-čan rekao je da je današnji seminar važan jer ove godine Srbija i Koreja proslavljaju 30 godina od uspostavljanja diplomatskim odnosa.

On je ocenio i da se saradnja dve zemlje razvija i da je dobro da razmene iskustva u oblasti zaštite konkurencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari