Šesnaestogodišnjak postao prvi dečak sa autizmom u Srbiji i regionu koji je istrčao polumaraton u regularnoj seniorskoj konkurenciji 1Foto: Privatna arhiva

Pavle Mirović, šesnaestogodišnjak iz Beograda, postao je prvi dečak sa autizmom u Srbiji i regionu koji je istrčao polumaraton u regularnoj seniorskoj konkurenciji.

Pavle je ovaj veliki uspeh postigao 16. oktobra 2022. godine na Apatinskom Dunavskom polumaratonu na kome je učestvovalo oko 700 trkača.

On je istrčao stazu od 21 kilometar za dva sata i jedan minuta.

Pavlov trener Branko Hrnjaz iz kluba Singidunum Beograd ističe da je to odličan rezultat posebno ako se ima u vidu da mu je to prvi polumaraton u životu i da je bio treći u svoj podkategoriji (trkači do 19 godina).

Hrnjaz kaže da je Pavle bez problema istrčao stazu dugu 21 kilometar i da je bio ravnopravan sa mnogo starijim i iskusnijim trkačima, koji imaju mnogo polumaratona i maratona iza sebe, iako je bio najmlađi učesnik.

Pavle se, po rečima svog trenera, mesecima u okviru kluba Singidunum, zajedno sa svojim drugarima koji su mu bili velika podrška, spremao za polumaraton.

Nekoliko puta nedeljno je trenirao u Košutnjaku na trim stazi i oprobao se na 11 kilometara u Novobeogradskoj atletskoj ligi.

Ipak nije ni zapostavljao učenje u Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu, gde pohađa smer za cvecćara.

Hrnjaz kaze da Pavle ima nekoliko medelja sa Specijalnih olimpijada, ali da je ovo prvi put da je učestvovao u regularnoj seniorskoj konkurenciji na ovako zahtevnoj i dugačkoj deonici.

Trener kaže da im je uzor čuveni američki maratonac Aleks Shnajder.

On je takođe autističan mladić, ali je svetsku slavu zadobio kada je istrčao maraton u Njujorku.

Svi vodeći američki mediji poput New York Times i ABC TV su izveštavali o ovom neverovatnom uspehu Shnajdera.

Hrnjaz ističe da je Shnajder ipak, 15 godina stariji od Pavla i da ima vremena da se dostigne njegov uspeh u maratonu.

Trenutno su on i Pavle fokusirani na naredni izazov, polumaraton u Beogradu 2023. godine.

Ipak, Hrnjaz, uz osmeh, ne isključuje mogućnost i da se Pavle sledeće godine u Beogradu oproba i na najdužoj stazi od 42 kilometra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari