Šest meseci od tragedije u Duboni i Malom Orašju: Hronologija užasa koji traje i danas 1Foto: FoNet/MUP Srbije

Tragedija u Duboni i Malom Orašju, selima kod Smedereva i Mladenovca u kojima je U.B. (21) osumnjičen da je ubio devet, a ranio 12 ljudi, desila se pre tačno šest meseci, u danu kada Srbija već nije znala šta će sa sobom, duboko potresena tragedijom u Ribnikaru, koja se desila dan ranije.

U javnosti se tog dana polemisalo da li je dan žalosti proglašen od petka kako bi se odigrala košarkaška utakmica između Partizana i Real Madrida, ali do ujutro to više nije bilo ni važno.

Već u prvim medijskim izveštajima kasno uveče, naslućivalo se kako se opet desilo nešto strašno. Kako su detalji sa mesta nesreće stizali, bilo je jasno da će se Srbija u samo dva dana naći na udarnim stranicama svih svetskih medija i to zbog dva masovna ubistva.

Sad već okrivljeni U. B. je selu Malo Orašje kod Smedereva vatrenim oružjem usmrtio pet osoba i šest ranio, a potom u selu Dubona kod Mladenovca, usmrtio još tri osobe i osam ranio.

“Potom je, kako se sumnja, zaustavio taksistu i primorao ga da ga odveze do sela Vinjište kod Kragujevca, gde ga je policija uhapsila”, pisalo je u policijskom saopštenju.

Među ubijenim ljudima najviše je bilo mladih.

Uhapšen je tek ujutru, 5. maja, i to u blizini Kragujevca, u kući svog ujaka. U akciji hapšenja, te pretresa vikendice i kuće osumnjičenog, sudelovalo je čak 600 policajaca!

Šest meseci od tragedije u Duboni i Malom Orašju: Hronologija užasa koji traje i danas 2

Ipak, policija nije uspela da locira i uhapsi osumnjičnog čitave noći. Prve informacije su bile da se predao, da bi potom bilo obelodanjeno da je njegovu lokaciju javio taksista. U pretresu vikendice gde se krio pronađen je pravi arsenal oružja.

Lice dobro poznato policiji

Kada je uhapšten, U. B. je rekao da je želeo da „zaplaši meštane“.

Tragedije u Ribnikaru i Mladenovcu bile su okidač ljudima da izađu na ulice. Da pokažu svoju ljutnju i nemoć da bilo šta promene. Zemlju je zadesio novi talas demonstracija koje su ubrzo nazvane „Srbija protiv nasilja“, čiji tehnički organizatori su bile pojedine opozicione stranke.

Na ulice najvećih gradova izašlo je više desetina hiljada građana, a veliki protesti održavani su u Beogradu. Održavaju se i danas. Uspaničena vlast je pokušala da organizuje kontramiting, ali on će više biti upamćen po snimcima ljudi koji pokisli prelaze most preko Save, odlazeći svojim kućama, nego šta je predsednik Aleksandar Vučić tom prilikom rekao.

Vučić je osumnjičenog za ubistva odmah nakon hapšenja, opužio da je nosio majicu sa nacističkim simbolima, što se ispostavilo kao netačno. Masovno ubistvo je okarakterisao i kao teroristički akt, što je takođe netačno, a rekao je i kako je od Vlade usmeno zatražio da se vrati smrtna kazna, ali da ga je premijerka odbila.

Cilj je naravno bio samo jedan, bacanje peska u oči javnosti kako bi se sklonila pažnja sa ranijih institucionalnih propusta, jer je U.B. lice dobro poznato policiji.

On je 2021. optužen za napad na službeno lice, odnosno policajca. Protiv njega je bila podneta krivična prijava zbog toga što je udario policajca motociklom i teško ga povredio. No, nije odgovarao, jer je bio maloletan, pokajao se i procenjeno je da „neće više biti počinilac krivičnih dela“.

Šest meseci od tragedije u Duboni i Malom Orašju: Hronologija užasa koji traje i danas 3
foto (BETAPHOTO Miloš Miškov)

Ubrzo je uhapšen i R. B, otac U.B, bivši pripadnik Vojske Srbije u čijoj kući je pronađen arsenal različitog oružja, zbog čega mi se na teret stavlja nedozvoljeno držanje oružja i stavljanje u promet eksplozivnih materija.

Krajem maja uhapšteni su i ujak i brat od ujaka osumnjičenog, G. G. i B. G. iz Kragujevca. Optuženi su za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija.

Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva, istraga je pokazala da su u kući i pomoćnoj prostoriji neovlašćeno držali veću količinu oružja.

„Zadruga“ je postala „Elita“

U. B. na saslušanju priznao zločin. U optužnici koja je podignuta sredinom oktobra tereti se za više krivičnih dela – teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

Okrivljeni u vreme izvršenja krivičnog dela nije imao navršenu 21 godinu, zbog čega mu se prema Krivičnom zakoniku, ne može izreći kazna doživotnog zatvora, već je maksimalna 20 godina, kako je tužilaštvo i predložilo u optužnici.

Dvadeset godina zatvorske kazne, tužilaštvo traži i za njegovog oca, dok se za ujaka i brata od ujaka predlaže kazna od po šest godina zatvora.

U javnosti je nakon ove druge tragedije počela i rasprava da li treba ukinuti rijaliti programe, što je postao i glavni fokus protesta, jer se U. B. divio ljudima iz ovog miljea.

Šest meseci od tragedije u Duboni i Malom Orašju: Hronologija užasa koji traje i danas 4
foto FoNet Zoran Mrđa

Predsednik je kako su prenosili mediji „sugerisao“ svom prijatelju, vlasniku Pinka i najpolularnijeg rijaliti progama, Željku Mitroviću, da ukine „Zadrugu“. Ipak, Mitrović je uspeo da zavši sezonu i ove godine započne novu, „najbolju do sada“, uz samo promenjen naziv emisije. Tako smo dobili „Elitu“.

Šta je urađeno do sada?

Ogorčeni građani nakon tragedija najviše su zazivali „sistem“, jer je postalo jasno da ga više nema ni u tragovima.

U prvim danima nakon nesreće sprovedena je akcija predaje oružja. Majorka policije Bojana Otović Pjanović izjavila je 1. jula da su u akciji predaje legalnog i nelegalnog oružja predata 108.883 komada oružja i minsko-eksplozivna sredstava.

Ministar prosvete Branko Ružić podneo je ostavku. Nju je nakon tragičnih događaja ponudio i načelnik Policijske uprave za Grad Beograd Veselin Milić, ali su, kako je predstavnicima opozicije rekao Milić, nadređeni odbili.

Uveden je i dvogodišnji moratorijum na izdavanje novih dozvola za držanje oružja, a kontrole u ovoj oblasti su pooštrene. Sajmovi lova i ribolova većinom su odgađani za neka bolja vremena.

Anketni odbor Skupštine Srbije formiran 18. jula sa ciljem da se utvrde činjenice i okolnosti koje su dovele do dva masovna ubistva u Srbiji, ali je naprasno ukinut dan kasnije.

Policajci su postavljeni ispred svake škole, a pokrenuto je i nekoliko izmena zakona. Pre svega onih koji se odnose na kontrolu oružja, zločine u vezi sa oružjem i spušanje starosne granica za krivičnu odgovornost maloletnika.

No, glasanje za ove izmene će sačekati neki novi saziv Narodne skupštine jer će Srbija od 1990.godine na svoje jubilarne desete vanredne parlamentarne izbore.

U danima nakon tragedije u Mladenovcu i okolini, nekoliko desetina maloletnika u toj užasnoj euforiji završilo je bespotrebno u zatvorima. Napoznatiji je slučaj četranestogodišnje devojčice iz Futoga koja je zbog rasprave u školi i nađenog jednog metka u kući, dva meseca bila u zatvoru na Klisi.

Šest meseci od tragedije u Duboni i Malom Orašju: Hronologija užasa koji traje i danas 5
foto Amir Hamzagić/ATAImages

Nije usvojen zahtev građana na protestima za oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi, „zato što te televizije sluđuju građane, truju, i promovišu nasilje“, kao i tabloida koji promovišu nasilje i „mogu se smatrati odgovornim za tragična dešavanja u Srbiji“.

Kao ni smena rukovodstva RTS-a, kao i članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Predsednik Vučić je više puta poručio da nikad neće biti ispunjen ni zahtev da bude smenjen ministar policije Bratislav Gašić, čija se ostavka ili smena takođe zahtevani, zajedno s ostavkom ili smenom direktora Bezbednosno informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina, koji je u međuvremenu, ipak, sam podneo ostavku da Srbiji, kako je naveo, „ne bi bile uvedene sankcije“.

Nacionalna asocijacija za oružje Srbije saopštila je da mere Vlade Srbije nakon tragičnih događaja u „Ribnikaru“ i Mladenovcu ne vode rešavanju problema i povećanju bezbednosti građana.

Srbija prepuna nelegalnog oružja

Policija je pretresom vikendice koju osumnjičeni koristi u mestu Ševšin, pronašla karabin sa optikom, pištolj, signalni pištolj, dva prigušivača, lovački nož i druge delove oružja, 164 metka različitog kalibra, 13 lovačkih patrona, 12 čaura, 4 signalna metka i 25 komada karabinske municije.
Takođe, prilikom pretresa kuće i pomoćnog objekta u naselju Vinjište, policija je pronašla četiri ručne bombe, više kutija sa pištoljskom municijom, više komada puščane municije, okvir za pištolj, dva okvira najverovatnije za automatsku pušku, nosač optike, kao i automatsku pušku bez fabričkog broja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari