Južna Koreja je najavila da će „žestoko odgovoriti“ na provokacije Severne Koreje i to uz podršku SAD, koje su u nedelju na poluostrvo poslale borbene avione „F-22“ u okviru zajedničkih vojnih vežbi. Predsednica Južne Koreje Park Geun Hje je na sastanku sa zvaničnicima Ministarstva odbrane rekla da pretnje Pjongjanga shvata „veoma ozbiljno“. „Mislim da treba da žestoko i odmah odgovorimo bez političkog pregovaranja ako Severne Koreja bude provocirala naš narod“, rekla je predsednica.


Američka vojska je u Južnu Koreju radi manevara poslala stelt avione „F-22“, što bi, kako ocenjuje Volstrit žurnal, prenosi Beta, trebalo da Pjongjang odvrati od provokacija. „Severna Koreja neće ništa da postigne provokacijama ili pretnjama. To će samo još više da je izoluje i to će da osujeti međunarodne napore za uspostavljanje mira i bezbednosti u Severoistočnoj Aziji“, navodi se u saopštenju američke vojne komande u Južnoj Koreji, izvestile su agencije. SAD su u martu poslale avione B-2 i B-52 s nuklearnim kapacitetima u Južnu Koreju. Kako je saopštio Vašington, SAD na taj način pokazuju da su „sposobne da svojim saveznicima u azijsko-pacifičkom regionu obezbede dodatnu pomoć.“

Ovo nije prvi put da su avioni F-22 korišćeni u vojnim vežbama s Južnom Korejom, ali se inicijativa sada poklopila sa sednicom centralnog komiteta vladajućih komunista u Pjongjangu. Partija je nuklearno oružje opisala kao „život nacije“ i obećala da će Severna Koreja nastaviti da razvija svoj nuklearni program, saopštila je državna agencija KCNA.

Severna Koreja je objavila u subotu „ratno stanje“ s Južnom Korejom, što je poslednja u nizu ratobornih izjava koje daje mladi vođa Kim Džong Un. Pjongjang je više puta upozorio da će napasti američke i južnokorejske mete, na šta su SAD odgovorile pripremom ratne mašinerije.

Većina analitičara ocenjuje da Severna Koreja najverovatnije neće napasti „punom snagom“. Međutim, oni podsećaju na incidente u proteklih nekoliko godina, kao što je potapanje južnokorejskog broda (za šta Pjongjang odbacuje svaku odgovornost) i raketiranje južnokorejskog ostrva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari