Severna Koreja je, kako je juče saopštila Južna Koreja, ispalila četiri projektila kratkog dometa tipa „skad“ koji su pali u more. Rakete dometa oko 200 kilometara pali su kod istočne obale Severne Koreje, rekli su zvaničnici južnokorejskog ministarstva odbrane, navevši i da putanje tih projektila ukazuju da se radi o „skadovima“.


Projektili su ispaljeni u znak protesta zbog tekućih vojnih manevara SAD i Južne Koreje koje Pjongjang smatra uvežbavanjem za invaziju. Ne očekuje se, međutim, da će lansiranja da dignu tenzije s obzirom na to da Severna Koreja rutinski testira projektile kratkog dometa, a nedavno je zatražila da sa Južnom Korejom ima bolje odnose.

Prema procenama spoljnih stručnjaka, težnja za unapređenjem odnosa motivisana je željom da se dobiju međunarodna pomoć i investicije. Dve Koreje su ovog meseca prvi put posle tri godine upriličile susret porodica koje su ostale razdvojene Korejskim ratom 1950-1953. i potonjim povlačenjem granice.

Pre nedelju dana je Severna Koreja ispalila još četiri projektila, dometa oko 100 kilometara, takođe je juče saopšteno u Južnoj Koreji, uz opasku da ovaj događaj nije prijavljen javnosti kad se desio, jer Severna Koreja stalno testira te projektile. Međutim, „skadovi“ imaju domet oko 200 kilometara i mogu da pogode ciljeve širom Južne Koreje, pa se u toj zemlji smatraju pretnjom po nacionalnu bezbednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari