Iako je italijanski premijer Silvio Berluskoni čuven po gafovima koje pravi prilikom poseta inostranstvu, većina njegovih sunarodnika ne reaguje na takve navode, budući da on ima monopol nad medijima u državi, napisala je u komentaru objavljenom u britanskom Gardijanu bivša italijanska poslanica Tana de Zulueta.

„Većina Italijana ne zna da je Berluskoni uporedio situaciju u kojoj su se našli preživeli u nedavnom zemljotresu koji su primorani da spavaju u šatorima u oblasti Abruco s kampovanjem“, smatra De Zulueta, članica upravnog odbora nevladine organizacije Artikolo 21 koja se zalaže za slobodu medija.

Prema njenim rečima, Berluskonijevi verbalni ispadi kao što je komentar o američkom predsedniku Baraku Obami, koga je opisao kao „zgodnog, mladog i preplanulog od sunca“, izazivaju čuđenje stranaca, ali ne i dobre poznavaoce situacije koja vlada u italijanskim medijima. De Zulueta naglašava da premijer i članovi njegove porodice putem kompanije „Mediaset“ kontrolišu tri privatna televizijska kanala s nacionalnom frekvencijom, dva dnevna lista, niz časopisa, najveći lanac bioskopa, kao i najuticajniju izdavačku kuću u državi. Polovina novinara u Italiji zaposlena je u kompanijama koje su vlasništvo porodice Berluskoni, a druga polovina smatra da bi jednog dana mogla da se zaposli u jednoj od njih, smatra bivša poslanica.

Ona tvrdi da su javni nastupi premijera u Italiji isplanirani „do najmanjeg detalja“, s obzirom na činjenicu da on bira pitanja, njegovi saradnici planiraju svaku posetu, a kamere su postavljene tako da snime „dobre uglove“.

Zahvaljujući zakonima koje je izdejstvovao, Berluskoni je legalizovao svoj monopol, a konsolidovao je i političku kontrolu nad javnim servisom RAI, navodi Zulueta. U ovakvoj situaciji, smatra ona, sama pomisao da mediji mogu da deluju kao nadzorni organ deluje besmisleno. „Gotovo je izvesno da će biti odličnih istraživačkih izveštaja o tome zašto se toliko novih zgrada srušilo u ovom zemljotresu ali će, ako budemo imali sreće, ti programi biti emitovani u kasnim večernjim satima na jedinom televizijskom kanalu prepuštenom opoziciji, i to ako novi direktor odluči da obnovi ugovore najboljim istraživačkim novinarima“, tvrdi Zulueta. Ona podseća da je posle povratka iz Londona i Strazbura Berluskoni javno napao novinare koji su se usudili da izveštavaju o neprijatnim situacijama koje je izazvao, i zapretio da će „preduzeti mere“. „Prva mera koju Berluskoni treba da preduzme jeste da dobro razmisli pre nego što otvori usta“, rekla je Zulueta u zaključku članka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari