Sindikat kulture, umetnosti i medija Nezavisnost: Napadi na novinare ugrožavaju prava svih građana 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ najoštrije je danas osudio pretnje novinaru Dinku Gruhonjiću i ugrožavanje njegove bezbednosti i bezbednosti njegove porodice, te upozorio javnost da napadi na novinare ugrožavaju prava svakog građanina.

„Upozoravamo javnost da pretnje novinarima znače i napad na slobodu govora i pravo na objektivno i nepristrasno informisanje, što je samo korak ka urušavanju niza drugih prava među kojima i slobode udruživanja i organizovanja, a to znači i prava na sindikalnu borbu“, navodi se u saopštenju sindikata.

Pozvali su nadležne organe da primenju propise i procesuraju počinioce i ovog napada i svih ostalih pretnji i napada na profesionale novinare, jer od toga u krajnjem zavise i njihove slobode i prava da profesionalno obavljaju svoj posao.

„Pozdravljamo akciju podrške i solidarnosti koju su novosadski novinari i prijatelji Dinka Gruhonjića organizovali i sami prekrečili preteće poruke. Takva akcija predstavlja primer empatije i solidarnosoti koje nedostaju našem društvu“, ocenio je sindikat i pozvao državne organe da osiguraju bezbednost Gruhonjićeve porodice.

Sindikat je posebno istakao da napadi na novinare koji svoj posao obavljaju odgovorno i profesionalno ugrožavaju i njihovo pravo na rad, a kada do toga dođe, onda više ničija radna prava nisu garantovana.

„Nakon gušenja prava na informisanja, o gušenjima ostalih sloboda i prava više niko neće moći da izvesti“, smatraju u sindikatu.

U noći između 23. i 24. novembra u ulazu u zgradu u kojoj sa porodicom živi glavni urednik portala Vojvođanski istraživačko – analitički centar (VOICE) i programski direktor NDNV-a Gruhonjić ispisane su poruke „Pi.do ustaška ovo nije tvoj grad ni zemlja“ i „Smrade konjušarski“, uz koje su ispisani keltski krst i „svastika“ koji predstavljaju nacističke simbole, a ispisano je i „Ratko Mladić srpski heroj“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari