Sindikat nauke Srbije traži hitan sastanak sa premijerkom 1Foto: Vesna Andrić/ Danas

Sindikat nauke Srbije zatražio je hitan sastanak sa premijerkom Anom Brnabić, budući da će na toj funkciji istati i u narednom mandatu, da se u najskorijem roku nastave pregovore o pitanju rešenja nezakonitih razlika u platama istraživača, do kojih je došlo zbog nespremnosti resornog ministarstva da ispunjava preuzete obaveze u smislu pravovremene ocene rada istraživača.

U pismu koje je Brnabić uputila predsednica Sindikata nauke Đurđica Jovović, navodi se da nastavak pregovora ne sme da čeka konstituisanje nove Vlade, upravo jer je reč kompleksnim pregovorima koji su takođe u vezi sa budžetom za narednu godinu, i da bi svako odlaganje njihovog nastavka ozbiljno ugrozilo bilo kakvu mogućnost da se do dogovora dođe u tekućoj godini.

“Sindikat nauke Srbije kao apsolutni imperativ vidi da se najkasnije sa 1. janurom 2023. godine započne sa novim sistemom finansiranja naučnoistraživačkog rada plata istraživala, čime bi se otklonile nezakonite odredbe koje dovode do nejednakih plata istraživača, bez ikakvog realnog osnova. Apsolutno smo sigurni da je i vama jasno da bilo kakvi ozbiljni progovori koji treba da budu ugrađeni u budžet za 2023, ne mogu i ne smeju da započnu u novembru”, navodi se u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari