Sindikat novinara Srbije: Formirati zajedničku Mrežu medijskih sindikata 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, Sindikat novinara Srbije (SINOS) poziva sve sindikate u medijima da formiraju zajedničku mrežu sa ciljem da se obezbedi bolji i sigurniji položaj novinara i medijskih radnika.

Kako se navodi u saopštenju, SINOS je svim novinarskim i medijskim sindikatima u Srbiji ponudio Sporazum o saradnji i udruživanju u Mrežu medijskih sindikata Srbije (MeMSS) radi jačanja pregovaračke pozicije u izradi posebnog (granskog) kolektivnog ugovora za novinare i medijske radnike, u skladu sa Medijskom strategijom.

Dodaje se da primena ovog dokumenta treba da omogući dostojanstven rad i elementarne radne uslove svim našim kolegama.

SINOS je podsetio da većina novinara i medijskih radnika u Srbiji prima malu, često minimalnu zaradu. Da bi preživeli, rade dva posla. Imaju lako raskidive ugovore o radu, ili ih uopšte nemaju. Mnogima prekovremeni rad nije plaćen, ne mogu da koriste zakonsko pravo na bolovanje i godišnji odmor. Poslodavci u privatnim medijima zabranjuju i na svaki način obesmišljavaju sindikalno udruživanje.

Iz ovog sindikata apeluju na sindikalne kolege da stanu u istu kolonu i budu kolektivni glas novinara i medijskih radnikada, njihova svest i snaga da se organizuju i odbrane svoja prava.

„Vreme je da pokažemo solidarnost, vreme je za MeMSS“, poručili su u Prvomajskom proglasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari