Sindikat obrazovanja Srbije: Čestitka Vučiću i zahtev za pregovore 1Izvor: N1

Sindikat obrazovanja Srbije čestitao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću novi predsednički mandat i zatražio danas pregovore o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju.

U dopisu koji je taj sindikat uputio Vladi Srbije, Ministarstvu finansija i Ministarstvu prosvete se navodi da je prosečna plata u obrazovanju u martu bila za devet odsto niža od republičkog proseka, a povećanje zarada od januara za sedam odsto je obezvređeno inflacijom i porastom cena energenata i osnovnih životnih namirnica.

„Solidarnu pomoć koja je data zaposlenima u obrazovanju u iznosu od 10.000 dinara, vidimo kao minimalnu i kao prvi deo pomoći koja će biti isplaćena prosvetnim radnicima u ovoj godini. Iako je kompletan obrazovni sistem funkcionisao u poslednje dve godine u vreme pandemije, pomoć je selektivno isplaćena, jer je nisu dobili svi zaposleni u predškolskim ustanovama, koji su podneli ogroman teret u prethodnom periodu, zbog toga što Vlada daje „preporuke“ lokalu da se pomoć isplati“, navodi se u dopisu, koji je potpisala predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić.

Sindikat  ocenjuje da država nije pokazala želju da sistemski reši problem sa zaradama u prosveti, jer je do 2025. godine odložena primena platnih grupa i razreda, a više od 30 odsto zaposlenih prima minimalnu zaradu.

PREDSEDNICA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari