Sindikat radnika u prosveti Srbije traži da se preispita odluka o završetku nastavne godine 6. juna 1

Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) ocenio je danas da je odluka kojom se nastava u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Srbije završava 6. juna nepromišljena i da je opet zaobiđena prosvetna struka, što je i najveći razlog svih negativnih dešavanja u školi i obrazovanju uopšte.

 

„Sve u vezi sa ovom odlukom je pogrešno, i navedeni razlog donošenja odluke i obrazloženje same odluke i uputstvo za sprovođenje odluke, a saopštavanje odluke preko medija je posebno diskutabilno“, naveli su iz SRPS u pismu premijerki Ani Brnabić, od koje su zatražili da se odluka preispita i postupi u najboljem interesu učenika.

Odluku da se redovne nastavne aktivnosti završe 6. juna, a da se vannastavne aktivnosti produže do 20. juna zbog bezbednosti učenika, u SRPS smatraju neopravdanom, jer je redovna nastava sa utvrđenim planom i programom mnogo bezbednije mesto za učenike od vannastavnih aktivnosti pa u tom smislu ne vide razlog da se redovna nastava skraćuje.

„Donošenje odluke u četvrtak, 1. juna 2023. godine da se redovna nastava završi u utorak, 6. juna je u najmanju ruku neizvodljiva. Ako je i postojala potreba da se drugo polugodište skrati, u skladu sa kalendarima obrazovno-vaspitnog rada za škole, kojima je data mogućnost odstupanja od utvrđenog broja nastavnih dana do pet odsto, takvu odluku je trebalo doneti 10 radnih dana ranije da bi nastavnici mogli da završe nastavno gradivo za tu školsku godinu i da zaključe ocene“, smatraju iz SRPS-a.

Napominju i da je za vreme epidemije kovid 19 i održavanja nastave na daljinu izgubljeno mnogo na kvalitetu nastave, pa je ovo skraćenje redovne nastave nepotrebno.

„Tražimo od Vlade Srbije da sa odlukama koje donosi, a tiču se prosvete, prvo upozna zaposlene u ustanovama obrazovanja i vaspitanja a ne da prosvetni radnici za odluke saznaju preko sredstava javnog informisanja“, poručili su iz sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari