PENZIONERIfoto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Jovan Tamburić rekao je danas da je štampanje Vodiča za penzionere nastavak kampanje Srpske napredne stranke (SNS) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Izradu Vodiča za penzionere ocenjujemo kao nastavak kampanje SNS i Aleksandra Vučića. Spremamo odgovor za predsednika na tu provokaciju u ‘Bukvaru za predsednika'“, rekao je Tamburić agenciji Beta.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) odštampao je 1,6 miliona primeraka Vodiča za penzionere u luksuznoj opremi, na kvalitetnom papiru, a dostavlja ga pezionerima poštom.

Vodič sadrži informacije o penzijskom fondu, načinu isplate penzija, penzionerskim karticama, pogodnostima, pravu penzionera da rade, adresama domova za stare, dnevnih centara i klubova, gerontoloških centara, spisak banja za odmor i filijala PIO fonda, kao i spisak elektronskih usluga.

U uvodnom delu vodiča je pismo predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kome je naveo da će penzionerima današnje generacije, „koje su oni poštedeli i za koje su se žrtvovali omogućiti pristoju dostojanstvenu starost, mir i izvesnost“.

Tamburić je rekao da ne vidi nikakvu korist od vodiča, kao ni od kartica „nove generacije“ koje bi terbalo da obezbede penzionerima popust pri kupovini namirnica.

„To što se nudi tim novim karticama penzioneri već imaju jer trgovački lanci odredjenim danima daju popust, pa ne vidim zašto bi se izdavale nove kartice, osim ako se ispumpavaju pare iz PIO fonda“, rekao je Tamburić.

Interesovanje za nove kartice, kako je rekao je malo, jer od 1,7 miliona štampanih do sada je preuzeto 300.000 komada.

Dodao je da će biti interesantno da se vidi da li će se za te nove kartice dobiti popust na osnovne prehrambene proizvode, meso, mleko, hleb, ulje… jer trgovački lanci na te proizvode ne odobravaju popust.

Tamburić je rekao da penzioneri pretpostavljaju da se kartice štampaju kako bi se ažurirali podaci o penzionerima i koristili u izbornim godinama pošto godišnje umire njih oko 100.000.

On je rekao da trenutni podaci o štampanju vodiča govore da je postupak bio netransparentan, a da bi bilo bolje da je taj novac iskorišćen za direktnu pomoć najugroženijima, ali ne preko udruženja penzionera kako ne bi zloupotrebljavali lica ; kojima je dodeljena pomoć. ;

Ekonomista Saša Đogović ocenio je da izdavanje vodiča ima marginalnu korist za penzionere, ali značajnu za onog ko ga je štampao.

„Taj vodič je izmišljen da bi neko zaradio, pod izgovorom da će penzioneri od toga imati koristi“, rekao je Đogović agenciji Beta.

Odgovor na pitanja koliko je koštalo štampanje vodiča i dostava preko pošte, do zaključenja teksta PIO fond nije dostavio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari