Bugarski tajkun Hristo Kovački, koji je u jednom trenutku bio vlasnik čak 15 srpskih firmi, nije više gazda leskovačke Nevene. Zbog nedavne odluke Agencije za privatizaciju, bugarski „Bulcvat“, koji je takođe u njegovom vlasništvu, najavio je žalbu, odnosno pokretanje sudskog spora.


– Nama je najvažnije da smo se oslobodili lošeg kupca i da sada kolektiv spremamo za novu prodaju, a stvar je Bugara da li će se ili ne žaliti na odluku Agencije za privatizaciju, kaže Nebojša Perović, predsednik Samostalnog sindikata AD Nevena.

Odluku o raskidu ugovora donela je Agencija za privatizaciju uz obrazloženje da većinski vlasnik nije poštovao preuzete obaveze. Ugovorom je kupac preuzeo obavezu da dve godine, od dana zaključenja ugovora o privatizaciji, obezbedi kontinuitet poslovanja Nevene u pretežnoj delatnosti za koju je kolektiv bio registrovan na dan održavanja aukcije.

Brojna upozorenja o nepoštovanju ugovora bugarski tajkun je prethodno ignorisao, sem jednog: umesto Mile Kosove, za generalnog direktora postavio je Vladu Markovića, nekadašnjeg generalnog direktora kruševačke Merime.

– Zadovoljni smo novim menadžmentom, proizvodnja je krenula nabolje i nadamo se da 257 radnika neće ostati bez posla, ocenjuje Nebojša Perović koji, kao i njegove kolege iz sindikata Nezavisnost, podržava novo rukovodstvo.

– Radnici AD Nevena nemaju zdravstveno osiguranje od početka godine, a ne uplaćuje im se ni doprinos Fondu PIO. Poslednju zaradu, u proseku od 23.000 dinara, primili smo avgusta, kaže Perović.

Inače, odredbom socijalnog programa kupac se obavezao da obezbedi poštovanje svih prava zaposlenih utvrđenih Pojedinačnim kolektivnim ugovorom, kao i drugim opštim aktima sve do njihove promene u skladu sa odredbama Zakona o radu, kao i da zarade neće biti umanjene, odnosno da će obezbediti njihov rast u slučaju poboljšanja poslovanja.

Imajući u vidu da je u postupku kontrole izvršenja ugovora utvrđeno da kupac nije postupao u skladu sa navedenim ugovornim obavezama, ostavljeno je ukupno sedam rokova za ispunjenje obaveza održavanja kontinuiteta poslovanja i osam rokova za ispunjenje obaveza iz socijalnog programa. Kako kupac ni u naknadno ostavljenim rokovima nije ispunio ugovorne obaveze, Agencija za privatizaciju, posle uvida na licu mesta, donela je odluku da se ugovor o prodaji smatra raskinutim zbog neispunjenja obaveza ni posle naknadno datog roka.

Novivećinski vlasnik prodao je, inače, tri placa u blizini fabričkog kruga, a sredstva su utrošena za izmirivanje plata. Lokalna samouprava je uspela sudskim putem da vrati vlasništvo nad hotelom i izletištem Pašina česma, koji se uveliko preuređuje, a spletom čudnih okolnosti bio je ustupljen Neveni, odnosno bugarskom tajkunu.

Duplo manje radnika

Kompanija Bulcvat Hrista Kovačkog kupila je Hemijsku industriju Nevena za 181 milion dinara. U trenutku privatizacije ovde je radilo je 575 radnika, dva puta više nego sada. Tajkun iz Bugarske kupio je poslednjih godina čak 15 srpskih fabrika, ali su sada u njegovom vlasništvu samo kruševački „Trajal“ i „Božo Tomić“ iz Čačka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari