Sindikati prosvetara pozivaju na protest 30. novembra u Beogradu 1FOTO: sind-obr.org.rs

Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije pozvali su sve sindikate, zaposlene, roditelje, đake i celokupnu javnost na protest koji organizuju u sredu 30. novembra u 12 časova, na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

Protest pod nazivom “Za dostojanstvo profesije!“ se organizuje povodom poslednjeg slučaja nasilja prema prosvetnim radnicima koji se dogodio u Tehničkoj školi u Trsteniku.

„Sindikati decenijama ukazuju na ovaj problem, koji je u poslednje vreme eskalirao do neviđenih razmera. Gotovo svakodnevno dobijamo informacije o nasilju nad prosvetnim radnicima u školama, koji se skrivaju i zataškavaju, što rađa novo nasilje u najrazličitijim oblicima“, poručili su organizatori.

Oni kažu i da se dostojanstvo profesije godinama urušava zbog odnosa države prema prosveti, niskim platama, sve većim obavezama zaposlenih, a sve manjim pravima. Iako su zaposleni zaštićeni odredbama zakona, oni se ne sprovode ili su kazne previše blage, navode dva sindikata.

Najavljuju da će tražiti od Vlade Srbije i Ministarstva prosvete donošenje protokola o zaštiti prosvetnih radnika od nasilja i strožije kazne u odredbama Krivičnog zakonika za počinitelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.