Sindikati prosvetara traže reakciju državnih organa 1

Sindikat obrazovanja Srbije zatražio je od svih državnih organa da odgovorno, dugoročno i sistemski stvaraju uslove za normalan i bezbedan život dece i zaposlenih i svakodnevnu borbu protiv svih oblika nasilja, a posebno u obrazovnom sistemu.

Godinama upozoravamo na porast svih oblika nasilja u školama. U poremećenom sistemu vrednosti u društvu, gde su svi oblici nasilja svakodnevno prisutni na medijima, internetu, televiziji i dostupni najmlađima, gde se postupno uništava porodica kao osnovna ćelija društva, smatramo da je ovo epilog mnogih nerešenih problema na koje smo kao sindikat ukazivali i da je škola nebezbedna sredina“, naveli su iz sindikata.

Sindikat obrazovanja Srbije je pozivao sve zaposlene da sutra posvete časove otvorenom razgovoru sa učenicima i kolegama i minutom ćutanja odaju počast nastradalima.

Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ ocenio je da je masakr u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar” jasan indikator da živimo u društvu koje je „uspešno“ odnegovalo obrasce ekstremnog nasilja čak i u obrazovnom sistemu.

„Tražimo u najkraćem mogućem roku instaliranje detektora metala na ulazu u osnovne i srednje škole, obavezno angažovanje profesionalnog obezbeđenja, kao i bolje organizovanje školskih policajaca. Tražimo zabranu promovisanja i javnog pojavljivanja svih osuđenih kriminalaca i zločinaca, kao i svih rijaliti emisija u kojima se učesnici nasilno ponašaju“, naveo je taj sindikat u saopštenju.

Sindikat radnika u prosveti Srbije ocenio je da je tragedija koja se danas esila pokazala da živimo u vremenu kada više nije dovoljno da promenimo zakone u prosveti nego da treba menjati ceo sistem pogrešnih vrednosti, koje su nam nametnute.

Pozvali su državne organe kao i celo društvo da se stane na put svim oblicima nasilja u društvu.

„Pozivamo sve da zajedničkim snagama vratimo prave verdnosti u društvu, da uzori našoj deci budu čestiti pojedinci  a ne zvezde rijaliti programa, jer ovo nije samo pitanje prosvete nego pitanje celog društva. Počnimo tako što ćemo zabraniti promociju svih oblikanasilja kroz medije i rijaliti emisije u kojima se najviše promoviše nasilje“, navodi ovaj sindikat u saopštenju i izražava saučešće porodicama poginulih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari