Sindikati RTS-a održali protest u holu zgrade u Takovskoj 10 1Foto: Miroslav Dragojević/Danas

Nezavisni strukovni sindikat RTS-a i UGS Nezavisnost, koje je podržao Samostalni sindikat u RTS, danas su održali protest u holu zgrade u Takovskoj 10, nezadovoljni materijalnim položajem zaposlenih i nedostatkom socijalnog dijaloga u javnom medijskom servisu.

Učesnici su ponovili zahteve o kojima pregovaraju duže od pet meseci, ali kako kažu, napretka u razgovorima nema.

– Protest je organizovan zbog nemogućnosti socijalnog dijaloga u RTS, između Upravnog odbora i rukovodstva. Osnovni zahtev je upravo vezan za nemogućnost ostvarivanja tog dijaloga, u cilju zaštite i unapređenja profesionalnih, radnih, ekonomnskih, socijalnih i kulturnih prava zaposlenih, kaže za Danas predsednik Strukovnog sindikata RTS Dragan Milošević.

On objašnjava da sindikati traže uvećanje osnovnih zarada zaposlenih u skladu sa realnim troškovima života.

– Troškovi života su porasli između 25 i 45 odsto, i s obzirom na visoku inflaciju smatramo taj zahtev apsolutno realnim, napominje Milošević.

Jedan od zahteva je i zapošljavanje mladog stručnog kadra, s obzirom da prosek godina zaposlenih na Radio Beogradu iznosi 53,2 godine, dok je na televiziji 50,8 godina.

Sindikati zaposlenih su se obratili i Vladi Srbije dopisom u kome traže poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih, pravo na dostojanstven i bezbedan rad na RTS-u, poštovanje Kolektivnog ugovora, pravednu i realnu sistematizaciju poslova i očuvanje RTS-a.

“Potrebno je da se očuva stabilnost RTS-a koji obavlja delatnost od opšteg društvenog značaja, u ostvarivanju te posebne uloge kao republičkog javnog servisa, ne umanjujući suštinski stečena prava i socijalnu sigurnost zaposlenih. Takođe, da se prava, obaveze i odgovornost koji nisu uređeni Kolektivnim ugovorom, uređuju neposrednom primenom odredbi Zakona, Statuta i ratifikovanih međunarodnih konvencija o načinu rada medijskih servisa”, navedeno je u zahtevima.

Zaposleni su ponovili i zahtev da se osnuje Akademija Radio Beograda- lepota govora, ali i da se uveća taksa za javni medijski servis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari