Sindikati "Sloga": Nadležni da obezbede besplatne lekove obolelima od dijabetesa 1Foto: Pixabay/jaytaix

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” pozvali su danas nadležne u državi da svim građanima obolelima od dijabetesa omoguće adekvatno lečenje, besplatne lekove i snižavanje kriterijuma za penzionisanje.

U saopštenju povodom 14. novembra, Svetskog dana dijabetesa, „Sloga“ ističe da su „umesto ulaganja u nacionalne stadione, Srbiji potrebne domaće fabrike lekova protiv dijabetisa, jer su neki vrlo efikasni lekovi i merači šećera koji se uvoze iz inostranstva za većinu obolelih veoma skupi i nedostižni“.

„Zahtevamo od Vlade Srbije i da odobri veći prijem u radni odnos endokrinologa, da ulaže u programe razvoja prevencije dijabetesa, bolesti koja se smatra ‘tihim ubicom’, generatorom slabljenja srčane i bubrežne funkcije kod ljudi, a time i povećava sve troškove lečenja obolelih“, navedeno je u saopštenju.

„Sloga“ sugeriše o da bi nadležni u PIO fondu morali da imaju posebne kriterijume za penzionisanje radnika obolelih od dijabetisa tipa 1, odnosno snižavanje granice i kriterijuma za odlazak u invalidsku penziju po tom osnovu.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” će se u svom sindikalnom, a posebno političkom angažovanju zalagati za rešavanje ovakvih problema i insistirati na jačanju prevencije protiv svih opakih bolesti, posebno dijabetesa, poručeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari