SJ: Koordinisani sajber napadi na nekoliko onlajn medija u Albaniji u prethodna tri dana 1Foto: Pexels/Negative Space

Neki onlajn mediji u Albaniji (dosja.al / siri.net / faktor.al / SportEkpress / Lapsi.al / i drugi) prijavili su sajber napade počevši od ponedeljka, 24. januara 2022. godine, kao što su: zaustavljanje funkcionisanja weba, isključenje servera i druge probleme u vesi sa njihovim digitalnim prisustvom, javlja NUNS.

U svom reagovanju oni tvrde da je ove sajber napade navodno naredio gradonačelnik Tirane Erion Veliaj.

Ovi mediji objavili su audio-snimak Veliaja gde je on koristio pretnje i psovke kako bi njegov čovek bio izabran za šefa fudbalskog saveza u Albaniji.

Oni tvrde da su ovi sajber napadi povezani sa njihovim stalnim kritikama Vlade i gradonačelnika Veliaja. Do sada je gradonačelnik Veliaj potvrdio da je audio snimak autentičan, ali nije dao izjavu u vezi sa sajber napadima.

SafeJournalists mreža obratila se 27. januara koordinatorima za pristup informacijama Tužilaštva i Uprave policije u Albaniji sa pitanjem da li je pokrenuta istraga, ali nadležni organi za sada nisu dali odgovore.

Blerjana Bino, istraživač SafeJournalists u Albaniji, izjavila je da je „Digitalna bezbednost onlajn medija i njihovog osoblja ključna. Za medije je važno da prijave ove napade vlastima, koje, s druge strane, moraju osigurati odgovarajuću istragu i transparentnost. Takođe je važno razvijati kapacitete medija i infrastrukturu u smislu digitalne bezbednosti.”

– Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, je veoma zabrinuta zbog ovih napada koji su izgleda veoma dobro koordinisani. Pozivamo nadležne organe da pokrenu brzu i sveobuhvatnu istragu o svim napadima koji su se desili u prethodnih nekoliko dana. Veoma je važno istražiti ko stoji iza ovih napada i eventualno otkloniti sumnju koju mediji trenutno usmeravaju na gradonačelnika Erionu Veliaju. Očekujemo potpunu transparentnost istrage i praćenje konkretnih mera koje treba preduzeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari