"Sjašite nam s kičme": Olivera Zekić povodom učestalih kritika na račun REM-a 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Brojne reakcije na račun REM-a stižu poslednjih dana, kako zbog nedodeljivanja pete frekvencije, tako i zbog prethodne dodele četiri nacionalne frekvencije provladinim medijima, kako je ocenio Međunarodni institut za štampu.

I medijska udruženja u Srbiji nezadovoljna su Nacrtom zakona o elektronskim medijima, upravo zbog dela koji se tiče REM-a, odnosno zbog izbora članova Saveta REM-a.

Naime, u Vladinoj Medijskoj strategiji i Akcionom planu za njeno sprovođenje, predviđeno je da se izvrši ponovni izbor članova Saveta REM, ali predlagači nacrta zakona, među kojima nisu bila medijska udruženja, nisu ovu izmenu uneli u zakon.

Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić svim kritičarima je poručila: „Sjašite nam s kičme!“

– Ideju nemam šta je Međunarodni institut za štampu, niti kakve veze ima sa dozvolama za televizije sa nacionalnom pokrivenošću, pogotovo s pravom da ocenjuju odluke regulatornog tela. I moram da ih razočaram, REM ne radi ni pod čijim uticajem, pa neće ni pod njihovim, niti pod uticajem Međunarodnog instituta za uticaj, na šta mi takva vrsta organizacija liči – kaže Zekić za Danas.

Potom se osvrnula i na nacrt zakona.

– Kada je reč o Zakonu o elektronskim medijima, REM nije učestvovao u radu radne grupe, niti u njenim odlukama, niti u pravljenju nacrta, pa se obratite onima koji su se time bavili, i slobodno primetite da je trebalo da nas zovu. Što bi neko rekao – dosta je bilo, sjašite nam sa kičme – poručila je Zekić.

Iako je na prvom radnom sastanku o izmeni medijskih zakona sa novim ministrom informisanja Mihailom Jovanovićem, početkom novembra prošle godine, rečeno da će na izmenama i dopunama dva medijska zakona raditi i predstavnici medijskih i novinarskih udruženja koji su učestvovali u izradi Medijske strategije i Akcionog plana, to se nije dogodilo.

Član ekspertske Radne grupe za izradu izmena zakona o elektronskim medijima, profesor Rade Veljanovski, ocenio je za Cenzolovku da je delimično zadovoljan novim odredbama u nacrtu zakona, pošto dve ključne stvari na kojima se insistira u Medijskoj strategiji i Akcionom planu nisu ušle u nacrt.

„Prvi predlog na kojem sam ja izričito insistirao, ali sam na kraju preglasan, bio je da se u momentu usvajanja zakona predvidi izbor novih članova Saveta REM-a. Iako to izričito piše u Medijskoj strategiji, za taj predlog, od sedam članova, glasali smo samo koleginica Surčulija i ja. Taj predlog nije ušao u nacrt. Nije prihvaćen ni predlog da se sa spiska ovlašćenih predlagača koji mogu da predlažu članove Saveta REM-a isključe državni organi – nadležni odbori skupština Srbije i Vojvodine. Prihvaćeno je jedino da nadležni odbor Skupštine Srbije više ne predlaže četiri kandidata za dva člana Saveta Regulatora, nego dva kandidata za izbor jednog člana“, rekao je Veljanovski.

Novim zakonom uvode se i rigorozni kriterijumi za izbor članova Saveta REM-a – da predloženi članovi moraju da imaju 10 godina iskustva u svojoj profesiji i da su završili visoku školu koja postoji najmanje 20 godina.

„Niko ne zadovoljava u ovom trenutku te uslove, godinama Savet ne radi dobro svoj posao, zato je bilo potrebno da se promeni kada se usvoji zakon. Mi smo mnogo toga ispolirali, i sada je zakon bolji, ali se sudara sa činjenicom da će oni koji sve treba da primene – biti isti kao i do sada“, istakao je Veljanovski.

U nacrtu, u koji je Cenzolovka imala uvid, za razliku od prethodnog zakona po kojem je član Saveta REM-a biran na pet godina i mogao je da bude ponovo biran najviše još jednom, sada stoji da se novi član Saveta bira na šest godina i ne može biti izabran ponovo.

Nacrtom se uvodi direktor REM-a koga imenuje Savet, na osnovu sprovedenog javnog konkursa. Direktor REM-a se imenuje na pet godina i može ponovo biti imenovan još dva puta. Za svoj rad odgovara Savetu, kome podnosi godišnji i periodične izveštaje o radu i finansijski izveštaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari