Sjedinjene Američke Države pojačale su pritisak na Siriju nametnuvši sankcije vodećoj komercijalnoj banci i glavnom operateru mobilne telefonije iz te države. Ministarstvo finansija SAD je saopštilo da su takve mere uperene protiv finansijskih izvora sirijskog predsednika Bašara al Asada čije snage bezbednosti i dalje sprovode oružane akcije protiv demonstranata, uprkos apelima međunarodne zajednice da se obustavi krvoproliće.


Britanski mediji tvrde da će predsednik SAD Barak Obama ubrzo javno pozvati Asada da podnese ostavku zbog nasilja koje je upotrebio protiv sopstvenog naroda i nesposobnosti da sprovede suštinske reforme u proteklih pet meseci, otkako je izbila pobuna protiv njegovog režima. Gardijan piše da će ta objava označiti veliki zaokret u stavu međunarodne zajednice prema krizi u Siriji. U proteklom periodu okosnicu američke politike prema Siriji, koju su sledile i Britanija i partneri SAD u Evropskoj uniji, činilo je gledište da Asad treba da sprovede reforme ili da se povuče sa scene, dok će sada Obama prvi put poslati direktnu poruku sirijskom lideru da je vreme da se povuče, navodi londonski list.

U dosadašnjim saopštenjima, Vašington je opisivao Asada kao „nelegitimnog“ ili kao „elementa iz prošlosti“. Bela kuća je nedavno osudila „gnusne akcije“ sirijskog predsednika, ističući da „SAD sa užasom gledaju šta on radi sopstvenom narodu“. Suzan Rajs, američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama kazala je da Vašington poseduje dokaze o zločinima u Siriji i da je spreman da ih upotrebi kako bi pojačao pritisak na Asada. „On je izgubio legitimitet i Sirija će postati bolje mesto bez njega. Tražimo način na koji ćemo pružiti podršku narodu Sirije koji je ispoljio iste težnje za slobodom i demokratijom kakve smo videli u mnogim drugim delovima sveta“, rekla je Rajsova.

Poznavaoci prilika tvrde da je i dalje neizvesno da li bi SAD bile spremne da priznaju sirijske opozicionare kao zvaničnu vladu. Kao argument za takav stav, između ostalog, se navodi da za razliku od pobunjenika u Libiji, koji su osnovali Prelazni nacionalni savet u Bengaziju na istoku države, Asadovi protivnici nemaju glavno uporište u Siriji i podeljeni su kada je reč o nekim ključnim pitanjima.

Iako je sirijski predsednik nedavno rekao da će njegov režim „nastaviti da proganja terorističke grupe“, na sastanku sa diplomatskom delegacijom iz Brazila, Indije i Južne Afrike, održanom u sredu u Damasku, Asad je priznao da su snage bezbednosti napravile izvesne greške. „Sirijske snage bezbednosti su napravile izvesne greške u početnoj fazi narodne pobune, ali ulažemo napore da sprečimo ponavljanje takvog scenarija“, rekao je lider Sirije, navodi se u saopštenju koje je Indija dostavila Ujedinjenim nacijama.

On je, takođe, ponovio spremnost za pokretanje reformi koje bi omogućile Siriji da postane višepartijska demokratska država. „Asad je kazao da će političke reforme biti sprovedene u konsultaciji sa narodom Sirije i da će biti nastavljen nacionalni dijalog u cilju donošenja novih zakona i uspostavljanja održivog ekonomskog modela“, ističe se u dokumentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari