Skok zaraženih koronom u Nišu, Medijana ipak organizuje doček srpske Nove godine 1Foto: V. Torović

Opština Medijana će 13. januara organizovati javni doček srpske Nove godine, iako je drastično skočio broj zaraženih korona virusom u Nišu.

Prema zvaničnim podacima Doma zdravlja, juče je u Nišu  bilo 317 pozitivnih na korona virus, što je najmanje šest puta više u odnosu na početak ove godine.

Zamenik direktora Univerzitetsko-kliničkog centra Niš Radmilo Janković nedavno je upozorio da je nemoguće zaustaviti širenje omikrona i dodao da će brojke u narednim danima sigurno biti veće od 10.000, 20.000 ili možda 30.000 zaraženih.

Janković je ocenio da ćemo imati “komplikovanu situaciju u naredne dve nedelje“.

Olivera Sašek Radulović, sociološkinja, kaže da  ne zna zašto je organizacija proslave srpske Nove godine bila potrebna u trenutku kada imamo rast obolelih od kovida kome se i grip pridružio, pa su ambulante prepune a niški lekari isrpljeni.

„Za dotičnu pevačicu koja će nastupiti u parku Sveti Sava nikada nisam čula, ali recimo da je to do mene, ne do nje. Znam za inicijativu niške humanitarke Marine Adamović da se 15.000 evra, koliko će koštati to „zadovljstvo“, preusmeri za pomoć bolesnom dečaku iz Pirota, što bi, gledajući iz svakog ugla, bio nabolji mogući potez. Godinama unazad su dočeci srpske Nove godine parade pijanstva i kiča uz obilato korišćenje pirotehnike i nikakvih dodirnih tačaka nemaju sa pravoslavnom verom i tradicijom. Žalosti me ta bahatost i organizatora u učesnika“, smatra ona.

Bez obzira na sva upozenja lekara, nadležni u Medijani kažu da ne mogu sad da odustanu od organizacije tog dočeka. Oni se pravdaju činjenicom da u vreme kad je odlučeno da organizuju dočeka nije bilo mnogo zaraženih koronom kao I da je već završen tender za izbor izvođača. Najavljeno je da će Nišlijama u petak uveče na dočeku pevati pevačica Anđela Vujović, poznatija kao Angellina, za čiji nastup će iz budžeta ove niške opštine biti izdvojeno 1.75 miliona dinara, bez PDV-a.

Ova gradska opština tradicionalno priprema za građane doček Nove godine po julijanskom kalendaru u u parku Sveti Sava, ali prošle godine ga nije bilo zbog epidemije koronom.

Umesto dočeka, pare za lečenje dečaka Mihajla Stamenkova

Marina Adamović, iz Banke dobročinstva, predala je danas dopis opštini Medijana u kojem traži da se sredstva namenjena za doček srpske nove godine preusmere za lečenje teško bolesnog Mihajla Stamenkova(11).

“Smatram da tih 15.000 evra moraju da se daju za lečenje teško obolelih mališana. Mihajlova porodica u narednih godinu dana mora da sakupi 400.000 evra za njegovo lečenje”, objasnila je ona.

Ova humanitarka je prethodnih dana pokrenula onlajn peticiju sa istim zahtevom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari