Školarine na Univerzitetu u Nišu ostaju iste iako su prestonički fakulteti tražili da studiranje bude za 10 odsto skuplje 1Foto: V. Torović/Danas

Nijedan od 13 fakulteta Univerziteta u Nišu nije tražio više školarine za sledeću školsku godinu, za razliku od Beogradskog univerziteta.

Senatu Univerziteta u Nišu nije stigao nijedan zahtev za višom škorarinom, a kako je Danas saznao, čak nije ni bilo predloga na matičnim fakultetima.

Nedavno su pojedini fakulteti Beogradskog fakulteta zatražili da se za 10 odsto poveća školarina za samofinansirajuće studente. Ako to bude usvojio Senat ovog Univerziteta, studiranje će u prestonici biti još skuplje u odnosu na Niš.

Na niškim fakultetima se školarine kreću od 45.000 do 120.000 dinara, najniža je na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu, a najskuplja na  studijskom programu upravljanje projektima u graditeljstvu na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu, kao i na integrisanima studijama stomatologije i farmacije.

Prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu prof. dr Vlastimir Nikolić kaže da cene školarine nisu menjane već pet godina.

„Među skupljima je školarina na Medicinskom fakultetu 100.000 dinara, dok je na stomatologiji i farmaciji 120.000. Tolika je školarina i  na Fakultetu umetnosti. Kod ovih fakulteta mora da se ima u vidu činjenica da ti  studijski programi zahtevaju mnogo materijala koji se koriste u nastavi i na vežbama koje ne može da pokrije ni ova cena, ali se fakulteti snalaze kako znaju i umeju”, navodi prorektor Nikolić.

On kao razlog za iste školarine navodi da su i fakulteti i sam Univerzitet svesni činjenice da još finansijska situacija roditelja dece koja studiraju u Nišu nije najpovoljnija.

Studenti troškove studiranja na niškim fakultetima mogu da plate u više mesečnih rata, od šest do 10 rata.

Na pojedinim fakultetima školarina zavisi od studijskog programa, na Mašinskom fakultetu školarina je 45.000 ili 60.000 dinara, u zavisnosti za koji studijski program su se kandidati opredelili.

Slično je i na Građevinsko-arhitektonksom fakultetu, gde se školarina kreće od 70.000 na studijskom programu za građevinarstvo do 90.000 dinara na integrisanim akademskim studijama arhitekture.

Studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja godinu će platiti 100.000 dinara. Školarina za brucoše na Ekonomskom fakultetu je 90.000 dinara, Pravnog fakulteta 83.000 dinara, a na Elektronskom fakultetu 89.000 dinara.

Samofinansirajući studenti će svoje studiranje na Fakultetu zaštite na radu plaćati 72.000, na Prirodno-matematičkom 75.000, na Filozofskom fakultetu 78.000 dinara, a na Pedagoškom fakultetu u Vranju  60.000 dinara.

 

Sve veći broj maturanata iz Niša i juga Srbije odlaze na studije u Beograd
Rukovodstva niških fakulteta su svesna da je prosek plata u Nišu i ostalim mestima na jugoistoku Srbije niži u odnosu na Beograd, te da i školarine treba da budu jeftinije.
S druge strane, u proteklih nekoliko godina sve veći broj maturanata iz Niša i ovog dela Srbije odlučuju da upiše neki fakultet u prestonici, čak i kad te studije postoje u ovom gradu.
Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari