Koceljevačka osnovna i srednja škola od ove sezone grejaće se, umesto naftnim derivatima, ekološki prihvatljivom biomasom, nastalom preradom drveta.


Projekat zajedničke kotlarnice i izgradnje toplovoda vredan je 7,5 miliona dinara, a finansirali su ga republički Fond za zaštitu životne sredine, sa 5,2 miliona i lokalna zajednica sa 2,3 miliona dinara.

Prema navodima zamenika predsednika opštine Milutina Cvejića, dosadašnji način grejanja škola bio je najveći ekološki problem u Koceljevi.

– Smog u Koceljevi poticao je od kotlarnica u kojima su kotlovi i 1985. godine i na koje je trošeno pola miliona dinara svake godine samo za remonte. Sistem koji je sada ugrađen trošiće kao energent rastresitu piljevinu nastalu u deset pilana na teritoriji opštine, a koristiće i gasove nastale sagorevanjem – rekao je za Cvejić.

Cvejićje naveo da 2,5 kilograma piljevine ima energetsku vrednost kao litar nafte i da će ušteda za troškove grejanja biti oko 20 odsto.

Za grejanje škola trošilo se oko tri miliona dinara. Toplana snage 1,2 megavata grejaće dve škole koje pohađa više od 1.000 učenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari