Američka ambasadorka Margaret En Ujehara boravila je u prvoj zvaničnoj posjeti Bijelom Polju, gdje je sa predsjednikom Opštine Aleksandrom Žurićem i saradnicima obišla projekte koji su realizovani uz pomoć američke Ambasade. Saradnja sa predstavnicima američke administracije u Crnoj Gori započela je prije deset godina i u infrastrukturne objekte u Bijelom Polju od tada je uloženo skoro dva miliona evra.


– Organizacije koje realizuju američku pomoć su završile programe u Crnoj Gori, međutim uvijek ima mogućnosti za realizaciju zajedničkih dobro osmišljenih projekata, kao što je objekat Male grupne kuće za djecu ometenu u razvoju. U ovoj ustanovi već je izvršena selekcija djece, instruktaža zaposlenih i za nekoliko dana biće smješteni i prvi korisnici. Kvalitetan početak rada ove javne ustanove je najava za podršku koju smo ugovorili sa američkom administracijom u Crnoj Gori, a to je podrška na rekonstrukciji Dnevnog centra Tisa, gdje smo planirali da izvršimo proširenje kapaciteta. Dobili smo potvrdu da će američka Ambasada učestvovati i u toj rekonstrukciji, što predstavlja sljedeći projekat koji će zajednički realizovati Opština Bijelo Polje i američka Ambasada, kazao je predsjednik opštine Aleksandar Žurić.

Mala grupna kuća je prvi 24-satni servis ove vrste u Crnoj Gori, kapaciteta šest do osam djece sa posebnim potrebama, bez roditeljskog staranja ili djece čijim roditeljima je oduzeto roditeljsko pravo. Ukupna vrijednost projekta iznosila je oko pola miliona evra, koje su finansirale Američka ambasada, Evropska unija, UNICEF, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Opština Bijelo Polje.

– Što se tiče projekta Male grupne kuće, radujem se što je ovo privedeno do kraja na pravi način i što ću ponovo doći u oktobru da vidim djecu koja će biti smještena u ovoj ustanovi. Djeca su budućnost ovog svijeta, bez obzira na probleme koje imaju i na njegu koja im je potrebna i zato je potrebno da im omogućimo svu potrebnu podršku i pomoć u daljem razvoju. Ja se radujem što ćemo i u budućnosti nastaviti dobru saradnju sa Opštinom Bijelo Polje i građanima Crne Gore, kako bismo stvorili bolju budućnost za ljude u Crnoj Gori, za Sjedinjene Države i generalno za ovaj region u cjelini, kazala je Ujehara.

Posjeta američke ambasadorke, bilo je prilika i da se popriča o transatlantskim integracijama, migracijama, socioekonomskom trenutku i razmatranju najboljih načina kako bi Amerika, preko svojih predstavnika u Crnoj Gori, mogla da pomogne da se određena od tih pitanja riješe na najbrži i najbolji način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari