Skoro trećina građana bila na dijeti u prethodnih šest meseci 1Foto: Pixabay/Mojzagrebinfo

U Srbiji 68 odsto građana umereno vodi računa o ishrani, 17 odsto veoma vodi računa o ishrani, a 15 odsto uopšte ne vodi računa o ishrani, pokazuje istraživanje nacionalne kampanje Teži ravnoteži.

Nacionalnu kampanju Teži ravnoteži pokrenula je Privredna komora Srbije, a istraživanje je sprovedeno u oktobru onalajn i u njemu je učestvovalo više od 1.000 građana.

Pomoćnica ministarke zdravlja Jelena Janković istakla je da je gojaznost jedan od najbrže rastućih izazova savremenog društva i da će 51 odsto svetske populacije biti predgojazno ili gojazno do 2035. godine.

U prethodnih šest meseci, na dijeti je bila skoro trećina anketiranih građana (30 odsto), a najčešći režimi ishrane bili su: autofagija, vegetarijanska ishrana, ishrana bez glutena, keto ishrana, kao i druge dijete.

Prema podacima istraživanja, 70 odsto ispitanika nije bilo ni na jednoj vrsti dijete u proteklih šest meseci.

Kada je reč o stavovima šta za građane predstavlja zdrava ishrana, najveći broj ispitanika (43 odsto) je odgovorio da je to ishrana pripremljena kod kuće.

Iako je većina građana stava da je domaća kuhinja najzdravija, ishrana bogata vitaminima i mineralima (36 odsto), vlaknima (30 odsto), proteinima (20 odsto), namirnicama organskog porekla (15 odsto) i uravnotežena hipokalorijska ishrana (12 odsto) su najzastupljeniji vidovi zdrave ishrane.

Za one ispitanike koji su bili na određenom režimu ishrane, kao vodeći razlozi bili su gubitak telesne težine (23 odsto) i sprečavanje budućih zdravstvenih problema (23 odsto).

Kod 21 odsto građana, razlog za dijetu je bila potreba da se osećaju bolje i imaju više energije, a samo 10 odsto anketiranih kao razlog navodi da im je cilj bio poboljšanje fizičkog izgleda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari