Skot povodom 75 godina operacije Halijard: Amerika će uvek biti zahvalna Srbiji

Ostavite komentar


  1. Mnogo netačnih podataka i mistifikacija! Najkraće moguće!
    Operacija „Vazdušni most“, poznatija kao Operacija Halyard, bila je opsežna saveznička operacija evakuacije oborenih avijatičara u toku Drugog svetskog rata u Jugoslaviji. Evakuaciju je obavila avijacija SAD sredinom 1944. u saradnji sa JvuO i NOVJ.
    Operacija Haliard je bila jedna od mnogobrojnih operacija spašavanja oborenih ili prinudno spuštenih savezničkih vazduhoplovaca prilikom bombardovanja postrojenja i borbenih snaga Sila Osovine ili u borbenim dejstvima u vazduhu. Radi toga je 24. jula 1944. osnovana Jedinica za spasavanje vazduhoplovnih posada (Air Force Air Crew Rescue Unit /ACRU/), koja je evakuisala oko 5.700 američkih i britanskih vazduhoplovaca – najviše, njih oko 2.350, iz Jugoslavije: 343 sa četničke teritorije, a preko 2.000 sa partizanske.
    Konkretno, u toku Operacije Halyard je uspešno evakuisano oko 600 savezničkih vazduhoplovaca (i civila) sa teritorije Srbije i BiH, najviše (oko 300) sa improvizovanog četničkog aerodroma u Pranjanima (zanimljivo, Nemci nisu ometali ovu operaciju).
    Od jeseni 1943. (posle kapitulacije Italije) do oktobra 1944. samo 15. korpus vazdušnih snaga SAD – 500 „Letećih tvrđava“ i „Liberatora“ te 100 lovačkih aviona u pratnji – obavio je oko 20.000 borbenih letova, dejstvujući po ciljevima u Austriji, Mađarskoj, Slovačkoj, Jugoslaviji, Bugarskoj i Rumuniji – izgubljeno je oko 50% aviona i oko 10% ljudstva.

  2. Da su Srbi tada znali kako ce Amerikanci da im se „zahvale“ nekoliko decenija kasnije, lepo bi spakovali te pilote i predali bi ih Nemcima.

    1. A zasto su Amerikanci – u stvari 19 zemalja – cekali da nam se tako zahvale tek 1999-te? Sta se to desilo?

      1. @“Zoran Knežević“

        Smaras botu sa zavrsenim nvo kursom.

    2. Da su Srbi znali kako ce da im se zahvale americki politicari 1945. godine, podrzavajuci zlocinacku komunisticku partiju i komuniste, isto bi ih spasavali i sacuvali ali i trazili da nas spasu komunista.

  3. “ … stotine vazduhoplovaca spašeno i prebačeno u američke baze u Italiji.“
    A onda je iz istih tih italijanskih baza, zahvalno saveznicko potomstvo krenulo na Srbiju proleca 1999te. da bi potomstvu spasilaca isporucilo ‘poklone’ iz vazduh, i pomoglo osnivanje jos jedne islamske Dzamahirijice na Balkanu. Kada je stiglo otreznjenje u obliku Bin Ladena i Putina, … za Srbijicu je bilo prekasno. Hvala na podsecanju G. Ambasadore, … u svakom slucaju. Samo znajte da smo uvek bili na pravoj strani istorije. Vi bas i ne.

  4. 1999g. smo videli i osetili vašu večnu zahvalnost,pobili ste civile,srušili zemlju i zatrovali. daće bog naćiće se neko ko će to vama da uradi pa će vam biti večno zahvalan,zločinci jedni

  5. Ambasador USA u Beogradu, zna ili bi trebalo da zna ili bi trebalo konačno da sazna, da „Operacija Halijard“ nije imala primarni cilj evakuaciju letačkog osoblja USAF, njih 324. Operacija Halijard je bila obaveštajna akcija OSS (CIA) organizovana radi raspirivanja srpsko-srpskog sukoba u cilju sprečavanja komunista da se vojnički vrate u Srbiju. Tokom „akcije“ vrlo jak nemački garnizon u Čačku koji se nalazi na oko 15 kilometara, nije nijednom intervenisao, a specijalni Hitlerov izaslanik za Balkan Herman Nojbaher se više puta (najmanje 3) sastao sa Dražom i pukovnokom OSS Robertom mc Dauelom. Tema je bila, kako sprečiti Tita da se vrati u Srbiju i obezbediti političku i vojnu prednost četnicima. Rezultati „akcije“ se ne mogu proceniti jer je, saznavši šta OSS i pre svega njegov direktor general Vilijem Donovan rade po Srbiji, Čerčil upozorio Ruzvelta da „svojim aktivnoszima SAD direkno ugrožavaju savezničke vojne napore na Balkanu“, posle čega je mc Dauel povčen. Jedan „pozitivan“ rezultat po Amerikance je ipak usledio. Sve četničke jedinice u Srbiji su u svoje štabove prihvatile vermahtove oficire u statusu oficira za vezu. Četnici su se potpuno usklađeni sa jedinicama Lerove E grupe armija, uključili u „odbranu“ Srbije. Pod uticajem CIA njeni terorisdtički delovi su, posle oslobođenja ubijali po Jugoslaviji viđenije građane sve do 1956. godine kada je likvidirana poslednja veća grupa na Durmitoru. Kao što je poznato Ler i Draža su suđeni i streljani u Beogradu. Zanimljivo je da danas, verovatno podstaknuti procenama svojih službi i Amerikanci i Rusi favorizuju četnke.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.