Skup o srpsko-hrvatskim odnosima od 24. do 29. avgusta u Golubiću kod Knina 1Foto: EPA-EFE/ MIROSLAV LELAS

Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruga za povijest, suradnju i pomirenje iz Golubića kod Obrovca organizovaće u tom mestu u blizini Knina naučni skup „Srpsko-hrvatski odnosi u 20.veku“ od 24. do 29. avgusta.

Kako su najavili organizatori, na skupu će učestvovati naučnici iz Srbije, Hrvatske, Irske i Italije a njihov rad biće podeljen u dve sesije.

Učesnici će se baviti temama vezanim za „heroizaciju i političke mitove“ na prostoru Hrvatske i Srbije, dok je druga sesija posvećena temama vezanim za dobijanje podsticaja od EU kao perspektive za ruralni razvoj i razvoj u Severnoj Dalmaciji.

Predsednik Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje Darko Gavrilović ocenio je da prostor nekadašnje Jugoslavije neće ići ka miru i napretku „sve dok budemo imali takve političke vodje u regionu i oko njih kamarile korisnih idiota koji raspaljuju mržnju gde zatreba“.

„Njima imenovanja ratnih zločina i genocida ne služe da bi naučili kako živeti u miru već kako manipulisati njima da bi svoju političku kontrolu nad sledbenicima učvrstili mržnjom i strahom prema drugoj nacionalnoj, verskoj ili ideološkoj grupi. Takvi nisu samo dželati drugih naroda već i svog“, naveo je Gavrilović.

Ocenio je da treba „gurnuti u prošlost sve one koji vode takvu politiku uz obaveznu lustraciju, otvarati mogućnosti ekonomske, kulturne, naučne i sportske saradnje, stvarati društvenu klimu u kojoj će se ceniti duhovni, intelektualni i duševni potencijali čoveka, a ne posluh, udvorištvo i stranačka knjižica“.

„A kako se otrgnuti takvom uticaju političara? Odgovor je jednostavan. Niti gledaj niti slušaj one koji šire mržnju. Jedna ispružena ruka u znak pomirenja više vredi nego deset političkih govora i naučnih radova o pomirenju“, rekao je Gavrilović.

Dodao je da pozitivnih primera ima „svuda oko nas“ ali da mediji ne pišu o njima jer su po njegovim rečima, takve priče dosadne zbog svoje normalnosti.

„S druge strane, postoji šansa i nadamo se da će se ostvariti na ovom naučnom skupu o tešnjoj saradnji izmedju političkih stranaka hrvatske zajednice u Srbiji i srpske zajednice u Hrvatskoj. U tom, političkom smislu, Srbi i Hrvati ne bi bili jedini koji su ratovali u prošlosti a da danas sarađuju u obostranom interesu“, kazao je Gavrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari