Skupština Kosova: Prelazna poslanička plata od 12 meseci ne važi za poslanike koji podnesu ostavku 1Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Skupština Kosova danas je, povodom vesti agencije Kosovapres da će 10 poslanika Srpske liste koji su podneli ostavke 7. novembra nastaviti da primaju plate od parlamenta još godinu dana, saopštila da poslanici imaju pravo na prelaznu platu koja traje najviše do 12 meseci, ali da to ne važi za poslanike koji podnesu ostavku, preneo je Kossev.

Kada se Skupština raspusti, bilo nakon redovnog mandata ili sa prekidom mandata, poslanici uživaju pravo na prelaznu platu do novog aranžmana, najduže 12 meseci. Međutim, kada poslanik podnese ostavku, od tog dana prestaju sva prava koja je mogao da ima kao bivši poslanik, uključujući prelaznu platu do 12 meseci, navodi se u pojašnjenju parlamenta koje je objavila Koha.

Agencija Kosovapres prethodno je objavila da je osnovna plata poslanika 1.547 evra ili 18.564 evra godišnje i da će 10 poslanika u ostavci dobiti iz budžeta Skupštine 185.640 evra za godinu dana, navodeći da će i novi poslanici Srpske liste koji su položili zakletvu u četvrtak dobiti pune plate, bez obzira na politiku koju vode u odnosu na prisustvo u parlamentu.

Kossev navodi da što se policije tiče tu nije bilo ostavljeno mesta za različita tumačenja, kada je u pitanju plata, ali jeste kada je mogućnost za povratak na posao.

Predsednik Policijskog sindikata Imer Zećiri je za Kosovapres potvrdio da je plata za više od 500 policajaca obustavljena, s obzirom na to da su dali ostavke, koje su, prema njegovim rečima, iznuđene iz Beograda.

Zećiri je rekao da će svi policajci kojima je ostavka iznuđena, moći da se vrate na posao.

„Slučaj policajaca na severu je političko pitanje, ne znam kako će se politički rešiti, ali u stvarnosti, kada policajac podnese ostavku i prođe 30 dana, oni nemaju pravo na osnovu administrativnih uputstava, oni nemaju pravo da se vrate“, kazao je Zećiri.

On je dodao da zna da većina kolega srpske nacionalnosti nije bila zainteresovana ili nije dala ostavke svojom voljom, već je nametnuta ili iznuđena i pozvao sve one funkcionere koji su bili primorani da podnesu ostavke da se javno izjasne i vrate na posao.

Politički i institucionalni predstavnici Srba sa severa Kosova doneli su 5. novembra odluku da napuste vladu u Prištini, uz poslanike Srpske liste, pravosuđe i sve kosovske institucije na severu, uz uslove Prištini koje mora da ispuni kako bi se sve vratilo u pređašnje stanje – da se formira Zajednica srpskih opština i povuče odluka o tablicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari