Mediji u Prištini kritikuju srpske poslanike zato što primaju plate, a ne dolaze na sednice 1Foto: Printskrin, Tviter - RTK

Poslanici iz srpske zajednice u Skupštini Kosova učestvuju na sednicama samo kako bi nastavili svoj mandat i za njih 10 je samo za plate za šest meseci iz kosovskog budžeta izdvojeno više od 100.000 evra, prenosi danas RTK.

U Skupštini Kosova je 10 poslanika iz srpske zajednice. Njih devet su poslanici Srpske liste, dok je deseti iz Građanske inicijative za slobodu, pravdu i opstanak.

Na poslednjoj sednici su ušli u Skupštinu. Potpisali su se i otišli. Oni to rade već nekoliko meseci, samo da ne bi izgubili mandate.

Kako prenosi RTK, njihovo prisustvo bez rada, koštalo je budžet Kosova za šest meseci preko 100.000 evra.

Mesečna plata poslanika prošle godine iznosila je 1.722 evra, a od januara ove godine sa povećanjem koeficijenta plate sa 105 na 110, poslanik prima bruto zaradu od 1.804 evra mesečno.

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca rekao je da je ovakvo ponašanje Srpske liste neodgovorno i najavio donošenje etičkog kodeksa u kojem će biti propisane oštrije mere prema poslanicima koji svoje dužnosti ne obavljaju odgovorno.

Pravilnik Skupštine zasnovan je na Ustavu koji je dosta liberalan što se poslanika tiče i ne može se poslaniku oduzeti mandat, rekao je Konjufca, dodavši da se piše etički kodeks zato što je parlament Kosova jedan od retkih u Evropi koji nema etički kodeks.

„U etičkom kodeksu su predviđene neke oštrije mere prema svim poslanicima koji ne obavljaju odgovorno svoj mandat po izboru naroda“, rekao je Konjufca.

Tokom protekle godine poslanici iz srpske zajednice viđeni su samo dva puta na plenarnim sednicama Skupštine Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari