"Skupština Srbije da obustavi izbor za članove saveta REM-a" 1Foto: Beta/Beoinfo/DS

Međusektorska grupa za slobodu izražavanja i medija Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji zatražila je danas od Skupštine Srbije da obustavi sve trenutne procese izbora za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i da se u najskorijem roku osigura izbor onih koji ispunjavaju sve odredbe propisane zakonom.

To relulatirno telo predmet je pregovora vlasti i opozicije, pod pokroviteljstvom Evropske unije, koji su organizovani upravo zbog grubog kršenja slobode medija i vladavine prava, navodi se u saopštenju.

Predlaganjem osoba koje su do sada rušile ugled ove institucije i pokazale blisku vezu sa vlastima, poput Olivere Zekić i Aleksandre Janković, Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije pokazao je očiglednu nameru vlasti da definitivno odustane od reforme te veoma važne institucije i od pokušaja da se u Srbiju vrate bar minimalne pretpostavke za razvoj demokratskog društva, ukazuje Grupa.

Međusektorska grupa ističe da su Zekić i Janković svojim dosadašnjim angažmanom u Savetu Regulatora umnogome doprinele urušavanju ugleda ovog tela kao nepristrasnog organa, koji bi trebalo da se stara o poštovanju Zakona o elektronskim medijima i doprinese uspostavljanju nepristrasnog i objektivnog informisanja u oblasti elektronskih medija.

Ukoliko Zekić i Janković budu reizabrane u Savet REM, Odbor za kulturu i informisanje, ali i skupštinska većina, poslaće jasnu poruku javnosti da nemaju nameru da obezbede nezavisnost te institucije, navodi se u saopštenju.

Na taj način, kontrola nad elektronskim medijima i javnim servisima biće nastavljena, što dalje urušava osnovne pretpostavke slobode informisanja i medija.

Saopštenje ispred Međusektorske grupe za slobodu izražavanja i medija NKEU potpisuju BETA, Centar modernih veština, Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije, Centar za istraživačko novinarstvo- CINK
City Radio Niš, Eko vest, E-sigurnost, Fondacija Slavko Ćuruvija, Građanske inicijative, Magločistač,
Nedeljnik Nova Naša Reč, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Portal Dijalog.net, Portal glasokaz.rs,
Radio Boom 93, Regionalna informativna agencija JUGpress, SOinfo.org, Udruženje Emblema, UG Dijalog i Zaječar Online.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari