Poslanici nemaju nijednu primedbu na zakon o zaštiti od buke 1Foto: Bojan Cvejić

Narodni poslanici pohvalili su u Skupštini Srbije predloženi Zakon o zaštiti od buke u životnoj sredini i najavili da će ga podržati u danu za glasanje.

Poslanik sa liste „Aleksandar Vučić- Za našu decu“ Gojko Palalić rekao je da je ovaj predlog zakona još jedan pokazatelj da je zaštita životne među ključnim prioritetima u radu Vlade Srbije.

Dodao je da je dobro rešenje što će svaki komunalni milicajac moći da reaguje upozorenjem vlasniku ugostiteljskog objekta da prilagodi nivo buke zakonski propisanim granicama, dok je to ranije mogla samo inspekcija.

Lider Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić rekao je da je ovaj zakon mnogo više od zaštite od preteranih zvukova u okruženju.

„On spada u red zakona koji zaslužuje da se razume i kulturološki. To što od nas zahetva EU razumem kao podsećanje, a naša stvarna potreba je da mi naše živote uredimo na najkvalitetniji način“, rekao je Zukorlić.

U ime „Jedinstvene Srbije“ podršku zakonu najavio je Vojislav Vujić, koji je više govorio o ekologiji uopšteno i podizanju svesti građana kada je reč o divljim deponijama.

„Ja ću da navedem dobar primer, a to su grad Jagodina i grad Leskovac koji su uspeli da naprave ozbiljne regionalne deponije“, rekao je Vujić i iskoristio priliku da zahvali ministarki Ireni Vujović za ozbiljan ekološki projekat koji je „fokusiran na Vrnjačku Banju“.

„To je projekat kojim ste odobrili i dali veliku pomoć da pošumljavamo 60 helktara parkovskih površina“, rekao je poslanik.

Muamer Bačevac iz Socijaldemokratske partije Srbije prvo je objasnio definiciju buke, primere loših efekata, kako je rekao, „od stare Kine“ – gde su se prestupnici kažnjavali bukom, pa preko drevnog Rima do savremene Švedske.

„Procenjuje se da u Evropi oko 100 miliona ljudi pati i ima zdravstena oštećenja izazvana bukom i to EU prepoznaje i pokušava da svojim zakonima reši“, rekao je Bačevac uz najavu da će njegova poslanička grupa glasati za zakon.

Poslanik PUPS-a Stefan Krkobabić citirao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji  navodi  da imamo neke ministre koji se trude i neke koji se ne trude.

„Mislim da je upravo danas u ovom plenumu upravo ministarka koja se izuzetno trudi. Drago mi je što je ovde često i mislim da mi iz PUPS-a podržavamo njen rad u celosti“, rekao je Krkobabić.

I ostali govornici pohvalili su zakon i izneli pozitivne primere rada ministarstva u krajevima iz kojih dolaze.

O zakonu će se, kako je najavljeno, glasati sutra.

Skupština Srbije počela je danas razmatranje Predloga zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini, koji je podnela Vlada Srbije.

Poslanici su juče završili razmatranje seta finansijskih zakona.

To su izmene i dopune Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Zakona o fiskalizaciji i Zakona o Privremenom registru punoletnih državljana Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti Kovid-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Razmotren je i Predlog zakona o zaduživanju Srbije kod OTP banke Srbija a.d. Novi Sad za potrebe finansiranja Projekta rekonstrukcije i modernizacije železničke pruge Subotica-Horgoš granica sa Mađarskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari