Svršeni osnovci koji nameravaju da konkurišu za upis četvorogodišnjih obrazovnih profila od danas do 15. juna mogu da se prijave za polaganje kvalifikacionog ispita u matičnim osnovnim školama. Ovaj rok važi i za upis vanrednih učenika, odnosno đaka starijih od 17 godina koji prvi put ulaze u srednjoškolski obrazovni sistem.

Svršeni osnovci koji nameravaju da konkurišu za upis četvorogodišnjih obrazovnih profila od danas do 15. juna mogu da se prijave za polaganje kvalifikacionog ispita u matičnim osnovnim školama. Ovaj rok važi i za upis vanrednih učenika, odnosno đaka starijih od 17 godina koji prvi put ulaze u srednjoškolski obrazovni sistem. Oni treba da se prijave nadležnoj školskoj upravi, a ukoliko hoće da upišu četvorogodišnja zanimanja, moraće najpre da polažu kvalifikacioni ispit iz srpskog i matematike, u istim terminima kao i redovni đaci (18. i 19. juna). Da bi upisali željenu školu dovoljno je da osvoje po jedan poen iz svakog od predmeta, kažu iz Ministarstva prosvete.
I ove godine za vanredne učenike planirano je oko 2.500 mesta u srednjim školama širom Srbije. Uglavnom je reč o trogodišnjim obrazovnim profilima, među kojima su najatraktivniji elektromehaničar za termičke i mehaničke uređaje, autoelektričar, konobar, kuvar, poslastičar, muški i ženski frizer. Učenici stariji od 17 godina mogu da konkurišu i za pekara, mesara, trgovca, instalatera, bravara, autolimara, krojača, vozača motornih vozila, kao i za manji broj četvorogodišnjih profila, poput trgovinskog tehničara, tehničara za kompjutersko upravljanje ili konfekcijskog tehničara.
Koordinator Republičke upisne komisije Bojan Ristić izjavio je za Danas da za upis vanrednih učenika vlada slabo interesovanje i da je prošle godine bilo popunjeno samo 30 odsto kapaciteta.
– Zakonom je definisano da trogodišnji i četvorogodišnji program ne može da se završi brže od tri, odnosno četiri godine. Samo učenici koji pokazuju izuzetan uspeh mogu za jednu godinu da završe dve, odnosno da najbrže završe srednju školu za tri, ili za dve godine, ako je reč o trogodišnjem obrazovnom profilu. Takvo zakonsko rešenje je za učenike koji su stariji od 17 godina destimulativno, jer smatraju da školovanje traje suviše dugo – objašnjava Ristić.
Vanredni učenici se školuju prema istom nastavnom programu kao i redovni, ali je sistem organizacije nastave prilagođen odraslima. Škole uglavnom upisuju po pet kandidata na jedan obrazovni profil. Cene školarina zavise od škole i zanimanja, a u proseku koštaju oko 15.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari