Slavko Goldštajn: Bolestan odnos sadašnjosti i historije

Postoji uzajmno djelovanje – sadašnjice na historiju, i historije na sadašnjicu. I jedno i drugo je bolest koja nije lako izlečiva i koja ima svoju prilično dugu historiju najmanje 50-60 godina

Ostavite komentar


  1. Slavko je umeren intelektualac,čije razmišljanje mi se sviđa no naglo koćenje kada treba ići do kraja izlaganja krnji sliku o Slavku.
    "oni su priznali da su se zabunili," ko su oni koji ji u drugom izdanju njihove (Gebelsove) istine,nisu izvršili ispravke. Zašto Slavko nisi izvukao zaključke celog ovog intervjua ili zaključke u knjizi a oni su očigledni.Istorija zaista ima problem sa sadašnjošću ali isključivo zahvaljujući podmuklim novokomponovanim gazdama koji jedino žele da se dodvore biračima pa su u to ime spremni da ocrne komšiluk a uzdignu svoj entited,pa preko tzv istoričara poltrona pišu svoje istorije u čemu im nesebično pomaže sredstvo komunikacije u svim vidovima.
    Po savremenim istoričarima partizanski pokret, nije postojao kao pokret protiv fašizma već samo kao grupaška banda koja se dočepala posratovske vlasti,i pobila nevine Četnike i Ustaše koji su krenuli u šetnju ka Blajburgu iz "čista" mira..
    Po njima su ljudi iz partizanskog pokreta pobili i svoje sa saborce kroz 7 ofenziva gde su miljenici novih istoričara ,revnosno držali stranu fašizma bilo da se radi o Antinim ili Dražinim nevinim nacionalistima.
    ožda grešim ali ličnost kao što je Slavko,koji se čuje a bogami i poštuje trebao bi govoriti jasnim jezikom za sopstveni pomen u istoriji.

  2. Verovali ili ne, ali ove dragocene knjige još uvek nema u našim bibliotekama, iako je objavljena još proletos, dakle pre više od pola godine! Uđite preko interneta na uzajamni elektronski katalog naših biblioteka u sistemu COBISS pa potražite taj naslov i dobićete stranicu sa osnovnim podacima o Goldštajnovoj knjizi, ali na istoj stranici ćete pročitati i poruku: "Ниједна библиотека у систему COBISS.SR нема примерак" !!! Čak ni Narodna biblioteka Srbije se još uvek nije potrudila da nabavi tu prioritetnu knjigu, što je u isto vreme tužno i zabrinjavajuće.

  3. "@sporostu ili nemar" Nije to prijatelju ni sporost ni nemar nego bi nakon ove knjige postali jasno da Goebelskova propaganda koja je dolazila iz mnogih izvora o "genocidu nad Srbima u NDH I 720.000 ubijenih u Jasenovcu" pala u vodu…..Razlika u žrtvama od 10.ak puta je razlika između genocida i negenocida.

Ostavite komentar


Društvo

Društvo sudija Srbije i BIRODI: Većina građana nema poverenje u sudstvo 10

Društvo sudija Srbije i BIRODI: Većina građana nema poverenje u sudstvo

Rezultati analize stavova građana o sudstvu pokazuju da većina građana nema poverenje u sudstvo, a da stavove formiraju na osnovu izveštavanja medija, izjava političara i javnih ličnosti, rečeno je danas na predstavljanju istraživanja koje su sproveli Društvo sudija Srbije i Biro za društvena istraživanja (Birodi).

Naslovna strana

Naslovna strana za 19. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.