Slika nebrige o centru grada: Zašto su potpuno zapušteni Zrenjaninski pasaži? (FOTO) 1foto Nadica Jakovljev/Danas

U starom jezgru Zrenjanina, koji je proglašen za kulturno dobro od velikog značaja, postoji nekoliko pasaža koji su spona glavne, Gimnazijske i Pupinove ulice. Najveći broj je u zapuštenom stanju godinama.

Za razliku o drugih vojvođanskih gradova u kojima su pasaži i najlepši deo centra, u Zrenjaninu većina pasaža koji spajaju glavnu gradsku i Gimnazijsku i Pupinovu ulicu, danas su zapuštena mesta o kojima ne vodi računa niko.

Iako su gradske vlasti prethodnih godina najavljivale donošenje odluke kojom bi bilo obuhvaćeno uređenje pasaža, to se do sada nije dogodilo.

O pasažima bi trebalo da se brinu vlasnici poslovnog prostora u njima i stanari, ali i grad, koji u svakom pasažu ima i svoju imovinu.

Napuštene i zaboravljene gradske niše akademski slikar i građanski aktivista Rastko Stefanović ne može da odvoji od nebrige o centru grada.

“Pasaži su samo deo zaboravljenog i samom sebi prepuštenom centru grada. U rekonstrukciju glavne ulice, trga i Gimnazijske ulice uložen je veliki novac a onda je sve to prepušteno vremenu bez neke posebne brige. S druge strane, neverovatno je kako su i preduzetnici nemaštoviti i nekreativni. Gledam bašte kafića u glavnoj ulici, svi imaju isti mobilijar. Identičan nameštaj, identični jastuci, sve isto a meni je to neverovatno. Kao da smo svi operisani od estetike. Nema soka, nema života. Mreža prolaza kakvi su pasaži imaju veliki potencijal i taj je potencijal u drugim gradovima iskorišćen. Kod nas su zapušteni i devastirani”, kaže Rastko Stefanović.

U Zrenjaninu je pre dve decenije osnovan BID, odnosno Zona unapređenog poslovanja. Ideja je bila da se, kroz ovo udruženje, grad zajedno sa preduzetnicima koji posluju u najužem centru grada zajedničkim snagama ali i novcem brinu od najužem centru Zrenjanina.

Vrlo brzo, udruženje se brinulo o samom sebi, odnosno zaposlenima, pa je čim je istekao ugovor, prestalo da postoji.

“ Mislim da bi grad mogao da da neki podsticaj, neku inicjativu. Na primer, raspiše  konkurs za uređenje pasaža, da stimuliše njihovo uređenje. Meni je, na neki način, simpatično, kako je grad dodelio prostorije političkim strankama baš u pasažima. Istina, na spratu. Pa da li vide ti učesnici javnog života u kakvom stanju su ova slepa creva najužeg centra grada”, pita se Rastko Stefanović.

 

Zrenjaninski slikar poželeo je da se fotografiše na mestu gde se, po njegovom mišljenju, nalazio jedan od najoriginalnijih zrenjaninskih kafića, koji je srušen pre mnogo godina.

“Imali smo mesto kao iz romana Čarlsa Dikensa, sa izlogom i prozorima kao iz “Male sitničarnice”, kao iz Londona neke 1820. Mi smo ga srušili. Ne mogu da prežalim to mesto. Drugi gradovi su se trudili da sačuvaju svaki originalni ragastov i kvaku. Zrenjanin nije i to je priča i o pasažima” zaključuje Rastko Stefanović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari