Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i Srbija među 10 zemalja sa najviše novoobolelih u svetu 1Foto EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Tri zemlje regiona – Slovenija, Hrvatska i Crna Gora su među deset zemalja u svetu koje poslednjih sedam dana beleže najveći broj novozaraženih od korona virusa na milion stanovnika.

Srbija se nalazi na desetom mestu sa prosekom od 854 nova slučaja kovida na milion stanovnika, iako poslednjih dana taj broj dnevno opada, dok s druge strane broj preminulih je u konstantnom trendu rasta.

Prema podacima portala ourworldindata.org, Slovenija je na prvom mestu po broju novih slučajeva, a za njom slede Estonija, Gruzija, Barbados, a Hrvatska je peta u svetu.

U prvih deset na ovoj negativnoj listi su zatim Letonija, Litvanija, Crna Gora i Slovačka, a u prvih 20 najpogođenijih zemalja samo Barbados nije iz Evrope.

Po broju smrtnih slučajeva, na čelu liste su takođe zemlje sa Balkana – Rumunija na prvom mestu, a Bugarska odmah za njom. Srbija je na 12. mestu u svetu sa prosekom od devet preminulih na milion stanovnika dnevno u poslednjih sedam dana.

U ovom trenutku više od 80 odsto vakcinisanog stanovništva imaju Gibraltar, UAE, Porugalija, Malta i Island, a više od 70 odsto prešle su Španija, Čile, Singapur, Sejšeli, Kambodža, Bermuda, Južna Koreja, Danska, Katar, Irska, Urugvaj, Malezija, Kanada, Kina, Belgija, Japan, Italija, Aruba, Butan i Finska.

Link za iskazivanje zainteresovanosti za vakcinaciju protiv korona virusa u Srbiji https://imunizacija.euprava.gov.rs/

Srbija je na 43,72 odsto ukupno vakcinisanog stanovništva sa dve doze vakcine.

Najviše treće doze dato je u Izraelu, gde je buster vakcinu primilo više od 45 odsto stanovništva, a potom slede Urugvaj sa 36 odsto, Čile sa 32, Gibraltar sa 30, UAE sa 28, Island sa 19 i Srbija sa 15 odsto.

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano je 4.804 novoobolela od korona virusa i 65 preminulih.

Ukupno u našoj zemlji do sada je 1.179.137 osoba obolelo od ovog virusa, a registrovano je 10.336 smrtnih slučajeva.

Na bolničkom lečenju se trenutno nalazi 6.698 pacijenata, od kojih je 272 na respiratorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari