Smeće, zmije i pacovi u centru Zaječara 1Foto: M.S. / Danas

Jaruge u centru Zaječara, kod Policijske uprave, više liči na mesto za skrivanje pacova i zmija, nego na ono za šta je i namenjena. Građani su ogorčeni zbog smrada, smeća, ali i zmija kojih, kako oni kažu, ima.

Zaječar je nekad imao dobro regulisan sistem jaruga – pet glavnih u dužini od oko 10 kilometara, a najveća je ona koja vodi od naselja Podliv pa sve do Crnog Timoka, i njena dužina iznosi 3.100 metara i to je glavna gradska jaruga.

Ta glavna jaruga mesecima se ne čisti. Sve je uraslo, a stanari obližnjih zgrada i kuća, kažu da se smrad širi, ali i opasnost od zmija.

Smeće, zmije i pacovi u centru Zaječara 2
Foto: M.S. / Danas

“Trava je ogromna. Pored trave ljudi bacaju smeće. Od smeća se širi smrad, a još su se skoro i zmije pojavile. Najgore je što su to zmije otrovnice. Video sam pre nekoliko dana kako mačka napada zmiju. Pored zmija pojavili su se i pacovi, bojimo se neke zaraza”, kaže naš sagovornik koji je želeo da ostane anoniman.

On ističe da jaruga nije skoro čišćenja, a nadležna preduzeća to rade jednom godišnje zbog čega centar grada izgledao kao što izgleda.

“Zamislite kada naiđe voda šta će da se dogodi? Zamislite kada voda povuče svo smeće koje se nalazi na dnu. Šta ako se voda izlije? To su sve pitanja na koje nam niko ne daje odgovore”, dodaje naš sagovornik.

Smeće, zmije i pacovi u centru Zaječara 3
Foto: M.S. / Danas

Milena Kočić takođe ističe da je jaruga neuređena, i da se povremeno oseća smrad iz nje.

“Mi smo skoro pokosili pored, ali to nije naš posao. Uradili bi mi još ali jednostavno od parkiranih automobila, ali i smeća, trave, više nismo mogli. Počeo je i smrad da se širi”, kaže ona za Danas.

I centar Zaječara oko jaruge je u užasnom stanju. Trava je velika, kontejneri su puni, a smeće je razbacano svuda, kao da ne postoje nadležne službe koji će očistiti i urediti centar grada na Timoku.

Smeće, zmije i pacovi u centru Zaječara 4
Foto: M.S. / Danas

Dok hodamo trotarima svuda je trava. Umesto cveća nikao je korov, a umesto čistog centra, svuda je razvučeno smeće iz obližnjih kontejnera.

Iz komunalne inspekcije su kazali za Danas da će kontaktirati nadležne službe kako bi ovaj problem bio što pre rešen, dok zamenik direktora JKP “Timok održavanje”, Vice Lalić nije odgovorio na naša pitanja.

Kako su mediji izveštavali da je Beograd na vodi, sada na mestu gde su se nekada okupljali, narkomani, zmije i pacovi, postavlja se pitanje, šta gradska vlast u Zaječaru pokušava da uradi sa jarugom u gradu na Timoku? Da li žele da i ona postane mesto gde se okupljaju zmije i pacovi, ali i narkomani?

Smeće, zmije i pacovi u centru Zaječara 5
Foto: M.S. / Danas

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari