"Snaga Dačana" na večnoj straži 1Foto: Shutterstock/SoneNS

Viminacijum, Trajanova tabla, utvrđenje Dijana Karataš, ostaci Trajanovog mosta tek su deo velike zaostavštine starih Rimljana duž srpske obale Dunava, nekadašnje granice Rimskog carstva.

I mada mnogi misle da je lik poslednjeg dakijskog kralja, uklesan u stenu na levoj, rumunskoj obali Dunava takođe iz doba antike, Decebal koji u Rumuniji ima status nacionalnog heroja, spomenik impozantnih dimenzija dobio je pre dvadesetak godina.

Osim što je zadavao muke Trajanu, koji je za osvajanje Dakije napravio čuveni Trajanov most, Decebal i danas mnoge muči jer ga ni krivog ni dužnog zovu Decibel, zaboravljajući da se jačina zvuka izražava u decibelima.

Decebalovo pravo ime je bilo Diurpanej, ali je nakon pobeda u ratovima tokom 84 – 85. godine protiv Rimljana, nazvan Decebal što verovatno znači „Snaga Dačana“.

Ideja o izradi kipa potekla je od Josifa Konstantina Dragana, rumunskog kontroverznog istoričara amatera i u leto 1994. počeli su radovi. Mašine se nisu mogle koristiti i sem snage, alpinistima i vajarima bila je potrebna i spretnost i hrabrost. Njih dvanaestorica radila su u dve smene, od marta do oktobra sve do 2004. kada je kip dovršen.

Poređenja radi, američki Maunt Rašmor vajan je četrnaest godina i likove četiri američka predsednika radilo je preko 300 vajara penjača. Rumunima je za Decebala bila dovoljna decenija, pneumatski i teški kovački čekići, preko tone dinamita, puno snage i smelosti.

Kažu da je koštao više od milion dolara i da je idejni tvorac ovim želeo da pokaže rumunsko učešće u oblikovanju evropske kulture, polazeći od premise da kulturni identitet Rumuna može biti definisan dačanskim korenima. Statua Decebala sa svojih 40 metara najveća je skulptura u steni u Evropi i ova kamena glava u Đerdapu osam metara je viša nego Hristova statua u Rio de Žaneiru.

Decebalove oči široke po 4,3 metara pomno prate putnike koji se kreću uz i niz Dunav kopnom ili vodom, a kako se ova turistička atrakcija preko puta čuvene Trajanove table, jako „dobro slika“ za Instagram često je na meti objektiva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari