Snoviđena Evropa 1Foto: PIxabay/ LubosHouska

Intelektualca Dimitrija Mitrinovića, člana Mlade Bosne, holandskog psihijatra Frederika van Edena i nemačkog filozofa Eriha Gutkinda pre sto godina spojila je večito aktuelna ideja o saradnji zarad dobrobiti čovečanstva, a njihova saradnja je zainteresovala holandskog istoričara i pisca Gvida van Hengela da je opiše u knjizi Vidovnjaci (Amsterdam, 2018), koju je krajem prošle godine objavila IK Clio u prevodu na srpski i hrvatski jezik (Jelica Novaković Lopušina – šefica prevodilačkog tima i Mila Vojinović iz Beograda, te Giola Ulrich Knežević i Radovan Lučić Lutz iz Zagreba).

Mešovita prevodilačka ekipa nastala je zato što su se i protagonisti knjige dopisivali na svojim, različitim jezicima.

U Srbiji je mali broj ljudi upoznat s delom hercegovačkog esejiste i pesnika, a potonjeg filozofa Dimitrija Mitrinovića.

Nekadašnji mladobosanac napustio je tokom julske krize 1914. rodno tle i svoj život propagatora jugoslovenskog jedinstva zamenio za život duhovnog vođe u Londonu.

Tamo je 1930-ih godina grupi sledbenika držao predavanja o ličnom razvoju i o tome kako mogu da daju konstruktivan doprinos društvu u destruktivna vremena.

Do današnjeg dana u Londonu postoji organizacija koja širi eho Mitrinovićevog misterioznog života i eklektičnog filozofskog dela.

Holandski pisac Hido van Hengel posetio je tu organizaciju u Londonu i krenuo tragom Dimitrija Mitrinovića po Engleskoj.

Van Hengel, holandski je pisac i istoričar, studirao je u Groningenu, Jeni i Beogradu.

Godine 2014. objavio je delo Dani Gavrila Principa, kulturnu istoriju o generaciji mladih revolucionara uoči Prvog svetskog rata.

Organizacija Mlada Bosna bila je tema njegove doktorske teze. Sa Borisom Stanićem Van Hengel je objavio grafički roman Atentat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari