Sociolog: Dijalog je nužan čak i kad je nemoguć 1Đokica Jovanović: Foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Da bi se smanjile tenzije u društvu treba se prvo osloboditi jezika koji je potpuno neodgovarajući, ocenio je danas sociolog Đokica Jovanović.

On je za TV Insajder rekao da se olako koriste teške kvalifikacije koje su, kako je naveo, bez ikakvog osnova, kao recimo „fašisti“.

Smatra i da „dijalog može da bude i treba da bude tvrd i argumentovan i na momente i nepopustiv“, ali je, kako je kazao, vrlo važno kojim se jezikom koristimo kada pozivamo na dialog.

Prma njegovi rečima, pozivanje na dijalog uz uvredu je u stvari „nepozivanje“, odbijanje dijaloga.

„Dakle, to je samo predstava za javnost da se navodno neko poziva na dijalog iako je čak i ‘fašista’“, kazao je Jovanović.

Dodao je je da je on van političkih partija, te da ne zna koliko su one zaista spremne na dijalog, ali da postoje, kako je kazao, razne strategije i taktike u dijalogu i u nastupu.

„Mislim da je dijalog i suviše važna stvar“, kazao je on, piše na sajtu Insajdera.

Kazao je da je davno napisao, čak i povodom kosovskih prilika, „da je dijalog nužan čak i kada je nemoguć“.

„Ali dijalog je nužan onda ako obe strane podjednako shvate nužnost dijaloga. I ako obe strane zaista ne žele jednu strašnu eskalaciju“, kazao je Jovanović.

Upitan kada i kako smo došli u situaciju da se izbori u Srbiji pretvore u borbu za život, on je odgvorio da to „u neku ruku i jeste borba za život“.

„Očigledno se sa jedne strane brane ne samo privilegije, zastupaju se one pozicije koje su ostvarene, ajde recimo, na nekulturan, necivilizovan, pa čak i na nepošten način“, kazao je .

A sa druge strane, kako je naveo, „želi se to sve obesnažiti“, te je „zato i ta tolika mimikrija u govoru, u pozivanju na dijalog“.

„Čak nisam siguran da je tu moguća i neka naročita uloga medijacije i nekakvog autoriteta sa strane. Možda grešim, bilo je takvih pokušaja, nisu dali rezultate“, kazao je.

Dodao je da bi za početak bilo dobro da se uspostavi dijalog „izvan očiju javnosti“, gde bi se, kako je objasnio, dogovorili o najelementarnijim stvarima.

„Pod najelementarnijim stvarima podrazumevam međusobno obraćanje. I da kada izađu pred javnost, da pre svega o tome vode računa“, kazao je Jovanović.

Smatra da institucije rade savršeno u interesu onih koji su instalirali te institucije.

Naveo je da ni sam ne očekuje bogzna šta od tih zvaničnih institucija, ali je naglasio da postoji nešto što se zove „primarna ustanova“.

„A primarna ustanova među ljudima je ipak nekakvo sadejstvo, ipak nekakva veza. I zato mislim da je važno da se dogovore o minimumu jezika kojim će govoriti“, kazao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari