Sofija Todorović o nastupu Vučića i Predsedništva SNS: Zastrašujuće i loše, građani se tretiraju kao neprijatelji 1Fonet/Milica Vučković

Tri ucene koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo u svom jučerašnjem obraćanju naciji predstavljaju nešto što je zastrašujuće, loše i u funkciji dnevno političkih stvari, ocenila je za N1 programska direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Sofija Todorović.

„Tri ključne stvari su napisane na tabli i izrečene nakon rečenice kojom je otvoreno izlaganje, a to je da je Srbija zemlja kandidat koja je posvećena evropskom putu. Tri minuta kasnije imamo optuživanje Evropske unije za uspostavljanje marionetskog režima, parčanje Srbije, mešanja u unutrašnje stvari“, podsetila je Todorović u Novom danu TV N1.

Obraćanje Vučića videla je, kaže kao nešto zastrašujuće i loše i u funkciji dvevno političkih stvari i izbora koji predstoje.

Ona je kazala da je jedna od osoba koju je Vučić spomenuo imenom i prezimenom, Nikola Burazer, programski direktor Centra savremene politike, kog je optužio za antidržavno delovanje.

„To potvrđuje nalaz onog izveštaja zbog kojeg je (Vučić) burno reagovao, izveštaj Fridom hausa, ali i prljavu kampanju za koju će nam trebati jak želudac“, kaže Todorović.

Ona je istakla da ne smemo da pustimo da izborna krađa prođe.

„Ako pustimo da ovo ovako prođe nećemo imati čime da se hvalimo narednih 50 godina“, ocenila je ona.

„Tražilo se kako da se raspišu izbori, a da se ne kaže da je zbog krađe“

Manipulacije u vezi sa izbornim procesom u Srbiji su, kako navodi, podignute na evropski nivo ocenjujući da je i raspisivanje novih izbora u Beogradu rezultat toga, pre svega Rezolucije Evropskog parlamenta.

„Ono što se tražilo je adekvatan način kako da raspišemo izbore, a da ne kažemo da nisu rezultat toga, odnosno, izborne krađe“, istakla je ona.

Komentarišući odluku Aleksandra Šapića i Ane Brnabić da ne odgovaraju na pitanja novinara N1 i Nove, Todorović kaže da ne razume razloge za to.

Razumela bi, kaže, da se radi o medijima koji krše kodeks novinara, služe se govorom mržnje, koji imaju kazne i sankcije i čije je ponašanje protivpravno.

„Ali tim medijima vrlo rado daju izjave, gde je tu princip. Postoji nešto što je javna funkcija, što je odgovornost, postoje građani koji gledaju ovu televiziju kojima je Brnabić premijerka, Šapić predsednik Privremenog organa, i tim ljudima treba da se obrate. Nije u redu da te ljude, građane tretirate kao svoje neprijatelje“, navela je ona.

To je, kako je ocenila, izazivanje nesigurnosti i atmosfera koja se želi na predstojećim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari