Softverske i druge smetnje na humanitarnim vezama 1Foto: R.B.

Novosadsko Udruženje roditelja dece sa autizmom „Svoj svet“ zatražilo je pre više od pola godine od Ministarstva kulture da sprovede vanredni inspekcijski nadzor nad radom Fondacije „Budi human – Aleksandar Šapić“ zbog, kako tvrde, uočenih nejasnoća i nepravilnosti tokom saradnje ove dve organizacije. Udruženje, međutim, nije dobilo nikakav odgovor od Ministarstva kulture, niti da je predstavka prihvaćena, nadzor sproveden, niti da je odbačena.

Novosadsko udruženje i fondacija potpisali su ugovor o saradnji 23. juna 2020. godine. Udruženju je dodeljen broj 823 na koji su donatori slali sms poruke ili preko posebnog računa uplaćivali donacije za izgradnju Centra za decu sa autizmom.

U novembru prošle godine, kako nam je navela zastupnica tog udruženja Dušica Jaćimović, primetili su da broj poruka na brojaču podračuna udruženja stoji na cifri 77. To im se učinilo nelogičnim, pa su izvršili proveru tako što su poslali određeni broj poruka, ali na njihovom brojaču broj poruka je ostao isti.

Na njihov zahtev fondaciji za objašnjenje stigao im je odgovor da je u pitanju „softverski problem“. Taj problem, navode u Udruženju „Svoj svet“, nije uočen kod drugih korisnika kojima se uredno menjao broj poruka. Više pokušaja da dobiju objašnjenje od fondacije nije uspelo, a krajem marta stiglo je obaveštenje da je „Upravni odbor odlučio da se usluge Fondacije više ne pružaju udruženjima“ i da svoja sredstva što pre iskoriste.

Udruženje „Svoj svet“ je zbog prekida saradnje tužilo Šapićevu fondaciju, o čemu je Danas već pisao. Sve to je navelo Udruženje „Svoj svet“ da zatraži vanrednu inspekciju, ali Ministarstvo kulture ih nije udostojilo odgovora.

U tom zahtevu udruženje je tražilo da Ministarstvo kulture obaveže fondaciju da im dostavi podatke o tome „koji je bio uzrok smetnje u brojanju poruka upućenih Udruženju „Svoj svet“ i koliko dugo je trajala smetnja, kao i koliko je ukupno sms poruka pristiglo udruženju, a posebno i broj poruka pristiglih od 21.11. 2020. kada je uočena nepravilnost na brojaču.i „Budi human“ navode za Danas da nisu upoznati sa z ahtevima Udruženja „Svoj svet“ prema inspekciji Ministarstva kulture.

„Humanitarna fondacija „Budi human“ je do marta 2021. godine, kao korisnike, pored dece i odraslih, imala i: udruženja, ustanove i posebne akcije. U međuvremenu, potrebe korisnika Fondacije su toliko narasle, da mi nismo mogli svojim kapacitetima da servisiramo sve. Odlučili smo se da sve svoje kapacitete posvetimo deci i odraslima, tj. fizičkim licima. Sve ostale (udruženja, ustanove i posebne akcije) smo na vreme obavestili da ne možemo više da ih jednako kvalitetno servisiramo i pružamo usluge koje su bile karakteristične za nas od samog osnivanja. Naši kapaciteti kako u ljudstvu, tako i u tehničkom smislu nisu bili u stanju da isprate kvalitet usluge koji smo sebi postavili kao primarni cilj od prvog dana, pa smo shodno tome se odlučili da nam prioritet ubuduće ostanu deca, tj. sva fizička lica“, navodi se u odgovoru koji nam je dostavila upravnica fondacije Ljiljana Kuzmanović Vujaković.

„ Mi ne želimo naš posao da otaljavamo i uslugu koju smo pružali od prvog dana, nastavićemo da pružamo istog kvaliteta onima koji su korisnici Fondacije, a za one za koje to ne možemo da obezbedimo, ne želimo da na bilo koji način snosimo, ako ništa drugo, moralnu odgovornost za uspešnost njihovih akcija. Zbog toga smatramo da je fer da to na vreme kažemo svakom našem korisniku koji u tu kategoriju potpadne. Ovo je verovatno jedan od retkih slučajeva u svetu da neko tuži na ovaj način i zbog ovih razloga neku fondaciju, jer veruje više njoj nego samom sebi, ali eto, i to smo doživeli“, navodi upraviteljka fondacije i dodaje:

„Sredstava koje se prikupe preko Fondacije „Budi human“ se jedino i isključivo troše u skladu sa pravilima rada Fondacije. Dakle, svaki korisnik, prilikom zaključenja ugovora, dostavlja specifikaciju troškova, na osnovu čega se formira potreban iznos za prikupljanje. Fondacija može vršiti plaćanje isključivo u okviru troškovnika koji korisnik dostavi. Većina Udruženja sa kojima je Fondacija sarađivala, kao i većina posebnih akcija, su prikupljena sredstva već utrošila u celosti ili delimično, a ona koja to nisu, mogu sva svoja sredstva koja se nalaze na njhovim računima da troše u neograničenom vremenskom peroodu“.

Udruženje „Svoj svet“ do danas nije dostavilo ni jedan račun za plaćanje, ističe Kuzmanović Vujaković. Dostavila nam je i link koji vodi pristup na stranicu Udruženja „Svoj svet“ na sajtu Fondacije „Budi human-Aleksandar Šapić“ gde se navodi da to udruženje ima na računu 40.968 dinara, a da je ukupno poslato 29 sms poruka.

Pored upravnice fondacije Ljiljana Kuzmanović Vujaković, bivša članica Šapićeve stranke SPAS, je i poslanica SNS. U međuvremenu u to jato doleteo je i Šapić i to u fotelju potpredsednika SNS. Možda je to razlog zašto Ministarstvo kulture nije reagovalo na predlog Udurženja „Svoj svet“ da sprovede vanredni inspekcijski nadzor u humanitarnoj fondaciji koja je pomogla u prikupljanju sredstava za lečenje brojnih mališana i tako otkloni sve sumnje u to da je u tome bilo bilo kakvih propusta i nepravilnosti.

Upućeno 17,7 miliona sms poruka
Prema podacima sa sajta, Fondacija „Budi human – Aleksandar Šapić“ do 13. decembra 2021. godine primila je donacije za lečenje dece preko 17. 741.298 sms poruka. Uplaćeno je 6.320.470.860, 53 dinara, 1.751.077,99 EUR, 381.827,80 CHF, 316.914,62 USD i 2.455,38 GBP. Blizu 500 dece i 250 odraslih čekaju pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari