Sombor: Rekordan broj umrlih u prošloj godini 1Groblje, foto: Pixabay

Kako se može videti u poslednjem preseku stanja statističke baze Devinfo, u Somboru i 15 naseljenih mesta je tokom prošle godine preminulo 1.645 osoba. To je za 150 lica više nego u pandemijskoj godini.

Kako prenosi portal SoInfo, prema dostupnim podacima od 1961. godine, kada je Republički zavod za statistiku počeo da obrađuje ove podatke, oboren je neslavni rekord po broju smrtnih slučajeva.

“Bilo ih je 95 više nego 2003., odnosno skoro sto u poređenju sa 1996. godinom“, navodi se.

Procenjeni broj stanovnika u Somboru i selima, nezvanično, pao je ispod 75.000.

„Prošlogodišnji prirodni priraštaj je naravno bio negativan, a minus je dostigao 1.096 lica. Rođeno je tek 547 beba ili jedna manje nego 2019. godine koja je do danas bila sa najslabijim rezultatom. Dogodile su se, po izveštaju RZS, i dve smrti novorođenčadi, a prijavljena su i dva preminula deteta uzrasta do šest godina“, stoji u izveštaju.

Dodaje se da Sombor, među vojvođanskim gradovima, ima najslabiji prirodni priraštaj i da je u prethodnoj godini iznosio minus 14,4 poena.

Inače, opština Apatin se, sa negativnim priraštajem od 15,6, pozicionirala u najloših deset samouprava APV.

„Godišnji presek pokazuje da je tokom 2021. godine u Somboru zabeleženo čak 49 slučajeva nasilne smrti, kao i da se dogodilo 12 samoubistava. Evidentirano je 112 nasilnih smrtni na području ZBO. Kulski kraj je imao šest, a apatinski i odžački po četiri samoubistva za godinu dana“, navodi ovaj portal.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari