U sirijskom lučkom gradu Latakija i juče se čula žestoka pucnjava, kažu građani tog mesta gde je pre tri dana pokrenuta ofanziva vojske. Vojnici

i tenkovi ušli su i u grad Hula nadomak Homsa, ključnog žarišta pobune protiv predsednika Sirije Bašara al Asada, a u Huli su zabeleženi racije i hapšenja. Najmanje 25 ljudi je proteklog vikenda poginulo u Latakiji, gradu na obali Sredozemnog mora, kada je sirijska Ratna mornarica pomogla vojsci da uguši pobunu.

Dnevnik Pais piše da je predsednik Vlade u Madridu Hose Luis Sapatero tajno u julu poslao svog izaslanika Bernandina Leona u Siriju koji je ponudio Asadu i njegovoj porodici azil u Španiji. Španski dnevnik dodaje da je Turska bila upoznata sa tom inicijativom.

S druge strane, jedan neimenovani diplomata rekao je da ta inicijativa nije dala rezultate, što pokazuje Asadova odluka da uguši proteste sirijske opozicije koja traži njegov odlazak sa vlasti, navodi Beta. Savet bezbednost UN treba da u četvrtak održi poseban sastanak posvećen ljudskim pravima i hitnoj pomochi Siriji. Od početka protesta u Siriji poginulo je gotovo 1.800 civila i više od 400 pripadnika snaga reda, podaci su sirijske organizacije za ljudska prava. Američka državna sekretarka Hilari Klinton pozvala je nedavno Kinu i Indiju da uvedu sankcije Siriji u oblasti energetike, a Rusiju da obustavi prodaju oružja režimu u Damasku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari