Spasilac na bazenima u SPENS-u: Dobio sam otkaz zbog političkih stavova, saopšteno mi da me prate 1foto: 021.rs

Jedan od spasilaca na bazenima na SPENS-u, Aleksandar Ćirić, u četvrtak je bez najave dobio otkaz u tom preduzeću, zbog, kako tvrdi, političkog aktivizma.

Tu odluku saopštio mu je jedan od upravnika. Ćirić nam je objasnio da njegovi politički stavovi ni na koji način nisu relevantni za posao kojim se bavi, te da „ako je u privatnom životu marsovac, ne znači da ne može biti dobar spasilac“.

Obrazloženje je dobio nakon što je više puta upitao da li je to zbog propusta u radu ili političkog aktivizma, te da mu je tada rečeno da je zbog njegovih stavova i da „zna on kako to ide“.

– Primljen sam u kancelariju jednog od upravnika kao jako dobar i ljubazan radnik, a potom mi je saopšteno da me prate i da su videli čime se bavim, ali da prethodno nisu hteli da me diraju. Rečeno mi je da je odluka o otkazu ugovora „stigla sa vrha“, te da je stigao nalog da se svi sa bazena rotiraju i sklone, zato što stalno cure informacije u javnost – objasnio je Ćirić za Danas.

Ćirić nam je napomenuo da je više puta pokušao da dođe do odgovora na pitanje koja je to viša instanca koje je donela tu odluku, kao i da li se uopšte nalazi u okviru preduzeća. On je bio angažovan na osnovu ugovora o privremeno-povremenim poslovima, koji mu je pre tri nedelje produžen, „bez bilo kakvog problema i naznake da će mu ugovor biti otkazan“.

Nakon što je dobio otkaz, upozorio je javnost da je koncentracija hlora u vodi, u nedavno otvorenim bazenima, koji su bili zatvoreni dve godine zbog rekonstrukcije, znatno viša od dozvoljene, zbog čega će podneti prijave nadležnoj inspekciji.

– Planiram da podnesem prijavu sanitarnoj inspekciji i tražiću da se prelistaju knjige i dnevnici rada od 16. februara jer je tu sve upisano, a takođe ću tražiti i da se ispita dežurni upravnik, kao i podbazensko osoblje koje je tada bili u smeni – istakao je Ćirić.

Direktor SPENS-a Dragan Milić, u odgovoru za Danas, nije naveo razloge zbog čega je Ćiriću otkazan ugovor o radu, i objasnio da se licencirani spasioci za rad na otvorenom i zatvorenom bazenu angažuju preko studentske zadruge, za šta se svake godine raspisuje javni poziv.

– Pored kvaliteta obavljenog posla vodi se i računa o ponašanju i postupanju angažovanih lica prilikom obavljanja posla, koja mogu ugroziti ugled preduzeća. Gospodin Ćirić nije izuzetak – dodaje se u pisanom odgovoru direktora SPENS-a.

I drugi problemi na bazenu

Izuzev hlora, kojeg ima u količinama koje su veće od dozvoljene, kako tvrdi naš sagovornik, on nam je rekao da na bazenima postoji i niz drugih tehničkih problema.

– Zaboravili su da ostave rupe u koje se ugrađuje platforma za plivačka takmičenja, a ne može se naknadno bušiti beton jer može da se ošteti podno grejanje koje je ispod pločica. Sa druge strane, tu su i stari problemi SPENS-a, kao što su prokišnjavanje krova i prozori koji ne dihtuju – napomenuo je Ćirić.

Na probleme koji su nastali nakon rekonstrukcije upozorili su i gradski odbori opozicionih stranaka, a početkom novembra prošle godine, podnete su i krivične prijavu Javnom tužilaštvu u Novom Sadu protiv odgovornih lica, kao i dve kompanije koja su učestvovale na rekonstrukciji bazena na SPENS-u.

Prijave su tada podnete zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica, kao i za pomaganje u izvršenju krivičnog dela protiv nepoznatog lica u strukturama gradske vlasti. Iz opozicije su tada istakli da je bazen rekonstruisan „nestručno i potpuno nekvalitetno“, te da je zbog toga „ceo posao na rekonstrukciji propao, a dno bazena napuklo“.

Sa tom krivičnom prijavom za sada se odvija „pravni ping-pong“, ocenio je za Danas bivši gradonačelnik Novog Sada Borislav Novaković, rekavši da je Osnovno javno tužilaštvo taj predmet prosledilo u Više javno tužilaštvo, u odeljenje za suzbijanje korupcije, odakle je taj slučaj stigao u policiju.

– Zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja upućen je policiji 5. decembra. Od tada se predmet nalazi u policiji. Uskoro ćemo uputiti zvaničan zahtev da proverimo da li policija preduzima predistražne radnje, onako kako to očekuje tužilaštvo – istakao je Novaković.

Međutim, 14 januara bazeni su počeli sa radom, a ulazak će biti besplatan sve do 30. aprila.

Direktor SPENS-a u pisanoj izjavi za Danas odgovarajući na optužbe, rekao je da „ne postoje nikakvi problemi u vezi sa funkcionisanjem bazena“ u tom preduzeću, te da se od kako su otvoreni, nije dogodila „nikakva havarija koja bi povećala koncentraciju hlora u vodi“.

– Zatvoreni bazen redovno radi. To su potvrdili i svi novosadski plivački klubovi. Oni koji plasiraju neistine moraju biti svesni odgovornosti za iste – zaključio je direktor SPENS-a Dragan Milić.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari