SPC: Patrijarh Porfirije izrazio zabrinutost zbog degradacije verske nastave u školama

Ostavite komentar


  1. Veronauka jedino kao izborni program. Popovi nikako da nauce da je vera u boga nešto lično i nema veze sa crkvom i šta popovi hoce.

  2. Imate bolji vozni park nego vlada Republike Srbije. Patrijarh PAVLE se vozio gradskim prevozom.

  3. Ja sa zabrinut zbog postojanja iste u prosvetnom sistemu jedne sekularne države.

  4. Србија је секуларна и као такво уређење засновано на одвојености верских институција и јавних институција треба да остане. Веца је у праву, укинути верску наставу.

  5. Kako sejete, tako ćete i da žanjete! Stidim se, umesto vas, u šta se pretvorila naša SPC!

  6. Program za versku nastavu treba da napravi Ministarstvo prosvete, ne SPC ili Katolicka crkva niti Sinagoga ili Islamski mesikat. Drzava treba da sacini plan i program nastave, i da ga realizuje. Crkve neka rade njihov posao u svojim zgradama, ne u skolskim institucijama. Skole su obrazovne instutucije gde se predaje i uče nauke, na osnovu naučnih metoda. Cilj je da deca razviju kriticko misljenje, ne da se dogmatizuju bilo kakvim uverenjima.

  7. Crkva van skole, imamo crkvu tamo vec 20 godina i vidimo rezultate – uspesno zatrovano drustvo sujeverjem i mrznja na nivou predpoliticke zajednice. Drzava je odvojena od crkve, a konkretno to znaci da crkva, tj. crkve, nemaju posla u institucijama drzave.

  8. Ovog zabraniti a religiju napilje iz učionica ,nemože Vera ako je Nauka i obrnuto a pošto je učenje u školi na naučnoj bazi Vera NAPOLJE

  9. Ko je ovaj pogrešan čovek u tudjem odelu?
    O čemu on priča?
    Zar ne bi takav jedan trebalo da sedi u Peći i iz Pećke patrijaršije radi posao za koji ga je Bog optedelio.
    A ovo što radi i priča sigurno nije ono što Srbski narod očekuje od čoveka koji nosi ta obeležja.

  10. Verska nastava je bruka i sramota naseg skolstva a tek veroucitelji, dno dna.

  11. Versku nastavu pod hitno ukinuti u skolama. Nasi svestenici voze auta kao da su ministri a ne obicni srednjoskolci, vecina njih. Bruka i sramota.

  12. За необавештене и оне слабог памћења, да није Православне цркве били бисмо и даље неписмени. И још једна ситница: има и нас родитеља који желимо да се наша деца уче о својој вери у школи. Ко не жели, има опцију грађанско. Крајње демократски.

  13. Гледам коментаре, и видим колико је један повећи део овог народа глуп и безуман. Нападају Цркву ,а не знају ништа о Цркви и хришћанству. Док је Хришћанско учење било присутно у школама ,овај народ је био неупоредиво бољи. А од када су слепи безбожници преузели школство ,ово друштво је нагло пропало и све више пропада. Али ови коментатори овде су тотално необразовани и не могу то да разумеју.

  14. Naša crkve se nažalost odavno pozdravio sa Hrišćanstvom. Otkad ratnim zlocčncima dodeljuju ordenje za mene oni ne postoje. Tragično je sto SPC ima pristup srpskim školama

  15. A zasto svaka crkva, pa i pravoslavna , ne organizuje u svojim prostorijama casove veronauke, pa koji roditelji hoce neka dovode decu na ovu nastavu… kao i na sportske, kulturne, drustvene aktivnosti? Zasto da samo pravoslavna veronauka bude zastupljena u skolama? Zar crkva nije odvoje od drzave? Jeste, al nije Porfirije od Vucica…

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.