SPC: Patrijarh Porfirije izrazio zabrinutost zbog degradacije verske nastave u školama 1Foto: BETAPHOTO/SPC/Milorad Vidović

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije razgovarao je danas sa vršiocem dužnosti ministra prosvete Đorđem Milićevićem i izrazio zabrinutost što je verska nastava iz statusa predmeta degradirana u status programa, kao i da posle više od dve decenije od vraćanja u prosvetni sistem još nije rešen radno-pravni status veroučitelja.

Patrijarh je izneo zabrinutost u ime SPC, ali i ostalih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Srbiji, što godinama unazad nije konstituisana Komisija za versku nastavu u školama, navodi se u saopštenju SPC.

Milićević, koji je i ministar bez portfelja zadužen za saradnju sa dijasporom, predstavio je poglavaru SPC
aktivnosti i projekte Vlade Srbije u oblasti odnosa sa srpskom dijasporom, pri tom naglašavajući nezaobilaznu i odlučujuću ulogu SPC u objedinjavanju Srba u rasejanju i očivanju srpskog nacionalnog identiteta, vere, tradicije i kulture.

Patrijarh Porfirije je zaključio da pitanja koja se tiču verskog i nacionalnog identiteta srpskog naroda u matici i rasejanju predstavljaju suštinsku brigu SPC, kao i da je jedini ispravan način njihovog rešavanja konstruktivna saradnja države i crkve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari