SPC ustupila svu svoju imovinu u Severnoj Makedonji

Patrijarh Porfrije juče u Beogradu uručio Tomos o autokefalnosti Makedonskoj pravoslavnoj crkvi

Ostavite komentar


  1. Teska sramota, pogotovu ako je drzava naterala crkvu da to uradi. Makedonci imaju potpuno pravo da se osecaju nacionalno kako god hoce, ali ovo pitanje nema veze sa tim, ovo je prodaja nase 800godisnje istorije zarad neke besmislene privremene ideje poput „Otvoreni Balkan“. Sve sto Sloba nije unistio, Vucic ce da zavrsi.

  2. Изгледа да полако али сигурно Српска Православна Црква одлази на бубањ. Око 500 година турско-исламског терора и геноцида над српским народом, два светска рата, бугарска издаја 1913 године, комунистичка диктатура од 1944 до 1990, нису успели да разбију нашу цркву, ови сада што се играју демократије, почевши од Милошевића па све до Вучића, су успели да доведу Српску Православну Цркву на руб пропасти. Треба запалити свећу, односно две, прву за спас своје душе, другу за оног ко је нама оставио у аманет наш грб Само Слога Србина Спашава, и који је постао нека врста камуфлаже.

  3. Porfirije je pokazao da je odličan političar i biznismen a da SPC više nema veze (to važi za sve crkve, očigledno) sa verom niti sa Srbima. Na ovaj način se ponovo daje potpuna podrška Vučićevoj nelegitimnoj politici i ponašanju (kriminal, korupcija, kršenje ustava …) i potpuno zaboravlja na interes i postojanje srpskog naroda u Makedoniji. Sličan odnos se pokazuje za vernike u Srbiji koji ne podržavaju vlastodršce a da ne spominjemo da se nijedno nije osvrnuo na finansijske skandale svojih vladika.

  4. U članku se govori o nekim pritiscima. Nikome ne treba pritisak da uradi nešto normalno. Ostatak 21. veka Srbi bi mogli najbolje da iskoriste da za to da se suoče sa istorijski pogubnim projektom Kraljevine Srbije da izadje na more kod Soluna.

  5. Pored priznanja i imovinu, baš smo galantni. Ništa nas istorija nije naučila

  6. Sramna odluka i crkve i crvenog barona sve srpskog izdajnika americkog poltrona Vucica

  7. Odličan početak (kraja SPC), nastaviti i u Crnoj Gori sa bratskom CPC.

  8. Kad dajemo crkvenu imovinu koju su stvarai srpski vladari i narod u svojoj istoriji,zasto tako nebi i KiM predali da se narod resi tog tereta.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.