SPC ustupila svu svoju imovinu u Severnoj Makedonji 1Foto: Srpska Pravoslavna Crkva

Poglavar SPC patrijarh srpski Porfirije (Perić) uručio je danas u Sabornoj crkvi u Beogradu Tomos o autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkce njenom poglavaru arhiepiskopu ohridskom i mitropolitu skopskom Stefanu (Veljanovskom).

SPC je, kao stoji u Tomosu, MPC dala punu crkvenu samostalnost i jurisdikciju na prostoru današnje Severne Makedonije i njene dijaspore, ustupajući joj na korišćenje sve svoje hramove, manastire, nemanjićke i sve druge srednjovekovne zadužnbine, kao svu svoju pokretnu i neporektnu imovinu na prostoru ove bivše jugisloveske republike.

Patrijarh Porfirije je naglasio da “postupak davanja autokefalnosti MPC nema nikakve veze s drugim prostorimaa na kojima dejstvuje SPC”.

 Time je posle 55 godina raskola za nepune tri nedelje SPC, bez ikakave medijske najave, juče bar formalno rešila makedonsko crkveno pitanje. Ukoliko sve nije tajno dogovoreno sa Carigradskom patrijašijom, to bi moglo da znači ne samo nove komplikacije u međupravoslavnim odnosima već i dalje cepanje SPC, čija je puna jurisdikcija iz 1920. načeta jučerašnjim Tomosom.

U vrhu SPC spekuliše se da je ovo ekspremno rešavanje makedonske crkvene samostalnosti čist politički projekat vezan i za „Otvoreni Balkan“, iza kog je navodno, pod državnim i diplomatskim pritiscima, bio prinuđan da stane i Sveti arhijehski sabor na nedavnom majskom zasedanju.

Crkveni izvori nezvanično tvrde da su sve detalje ubrzanog makedonskog „crkvenog raspleta“ znali samo „sinodalci“ iz prošlog saziva „crkvene vlade“, sa patrijarhom Porfirijem na čelu koji je saborsku odluku o davanju autokefalnosti MPC obnarodovao u Skoplju 24. juna.

U obavljenom Tomosu u Sabornoj crvi, navodi se da je reč o odluci Sabora SPC, od 20. maja kojom je Sinodu tad zadatak da sa MPC ispregovara sva tehničko-organizaciona pitanja, pre izdavanja oovg zvaničnog akta.

Prema Danasovim nezvaničnim saznanjima, SPC je autikefalnost MPC dala „na blanko“ – bez konkrentih dogovora o statusu Pravoslavne ohridske arhiepiskopije kojoj je Srpska patrijaršja 2005. izadala Tomos o crkvenoj autonomiji kojoj je tada takođe dala na korišćenje svoju imovinu u tadašnjoj Makedoniji, verskom statusu Srba u Severnoj Makedoniji i drugim međucrkvenim pitanjima koja bi trebalo precizno da se dogovore i zvanično unesu u najviša akta obe strane.

SPC je izdala Tomos o makedonskoj autokefalnosti nekoliko dana pred put visoke delegacije MPC u posetu Carigradskoj patrijaršiji, čija bi kruna 12. juna treba da bude zajednička liturgija na Fanaru carigradskog patrijarha Vartolomeja i makedosnkog arhiepiskopa Stefana.

Vrh MPC od „liturgije pomirenja“ u Beogradu 19. maja, ne krije da od Fanara očekujee „papir“, a u makedonskim medijima spekuliše se da je takođe reč o nekoj vrsti tomosa, mada niko ne precizira o čemu se radi.

U SPC šire se priče da je patrijah Porfirije, navodno, „preduhitrio“ poteze Carigrada posle nekanonske odluke od 9. maja da prva primi u kanonsko jedinstvo MPC, ali pod imeom Ohridska arhiepskopija, čija jurisdikcije ne obuhvata makedonsku dijasporu.

Patrijah Porfirije izdajući Tomos o autokefalnosti MPC najavio je juče da će ovaj akt biti poslat svim pomesnim pravoslavnim crkvama.

Ako Carigrad nije uključen u izdavanje beogradskog Tomosa, pitanje je da li će zajedno sa takozvanim „grčkim crkvama“ prihvatiti odluke SPC, koje se ne slažu sa Fanarom kad je reč o nazivu i dijaspori Crkve u Severnij Makedoniji.

Na zvaničnom sajtu MPC uoči jučerašnjeg, prema rečima arhiepskopa Stefana, “istorijskog koraka” u Beogradu potvrđeno da će visoka makedosnka crkvena delegacija od 9. do12. maja posetiti Carigradsku patrijaršiju.

U saopštenju MPC navodi se da je za sve detalje ove posete zadužen Carigrad, a novinari se za sve informacije upućuju na pres službu Carigradske patrijaršije i njenog šefa Nikolu Papahristua, čiji su telefonski i mejl kontakti objavljeni u poruci javnosti.

Papahristu prethodnih dana nije odgovarao na telefonske pozive i mejlove iz Danasa.

Otadžbian: Protiv interesa srpskog naroda i Crkve

Davanje autokefalnosti PC “nije u interesu ni srpskog naroda, ni srpske duhovne baštine, a sigurno da nije u interesu ni SPC.

“Nije poznat razlog za ovakav postupak najviših institucija SPC, ali je sigurna stvar da u njemu ima mnogo politike. Ono što nije mogla da uradi vlast u vreme Josipa Broza nažalost odradio je diktatorski režim Aleksandra Vučića. Da li je to cena za suludu i antisrpsku ideju Aleksandra Vučića koja se zove ‘Otvoreni Balkan’? – saopšteno je juče iz Narodnog pokreta Srba sa KiM “Otadžbina”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari