Specijalni tužilac Katić: Borivoje Borović pretio mom zameniku 1Foto: Medija centar

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić izjavio je da je beogradski advokat Borivoje Borović, koji zastupa sekretara Tužilaštva Nenada Vujoševića, pretio njegovom zameniku u telefonskom razgovoru.

On je u intervjuu za RTCG rekao da je Borović pretio njegovom zameniku pokušavajući da mu zabrani da sasluša svedoka saradnika.

„To nije zapamćeno u sudskoj praksi“, rekao je Katnić i dodao da tu nema nikakvog revanšizma.

Borović je pre dva dana rekao da Vujoševiću mu prete u zatvoru, ali i da pored toga neće potpisati sporazum o priznanju krivice.

Vujoševiću je 22. septembra određen pritvor od 30 dana. Borović je rekao da se na njegovog branjenika vrše pritisci kako od strane zatvorenika tako i od strane drugih advokata.

Govoreći o snimku odbeglog biznismena Duška Kneževića i Vujoševića, a koje objavljuje Knežević, Katnić kaže da da postoji velika sumnja u autentičnost i verodostojnost tih snimaka.

Ti snimci ne mogu biti dokaz na sudu i ne mogu se koristiti u krivično – pravnom smislu, tvrdi Katnić.

Knežević je tim snimcima, kaže Katnić, hteo da diskredituje tužilaštvo.

„Ovoj kriminalnoj organizaciji, u Crnoj Gori značajne strukture, svesno ili nesvjesno, pružaju pomoć“, kaže Katnić.

On tvrdi da tužilaštvo nije, u tom slučaju, vuklo pogrešne poteze, već je medijska kampanja na strani kriminalne ogranizacije, na čijem je čelu Duško Knežević.

Katnić je u emisiji pokazao papire i knjigu, monografiju, u kojoj su se nalazile novčanice od po 500 eura, koje pokazuju na koji je način, kako kaže, Knežević vršio višemilionske malverzacije.

Knežević je objavio snimke nekoliko telefonskih razgovore sa sekretarom Tužilaštva Nenadom Vujoševićem koji je tvrdio da je podmićivao vrhovnog tužioca Ivicu Stankovića. Stanković je međutim to demantovao.

Katnić pokazao je u večerašnjoj emisiji notes za koga tvrdi da je u vlasništvu odbeglog biznismena Duška Kneževića i u kome se navodno vide tačne cifre kome je novac išao i kako je novac izlazio iz Crne Gore.

„Evo ovde imate osam miliona…evo ovde ovome 500.000″, naveo je Katnić , ne pominjući imena. Kako su objavili mediji u notesu se pominje i ime  jednog od opozicionih lidera Nebojše Medojevića.

Notes je, prema ranijim informacijama, pronađen u kući Duška Kneževića.

Katnić je večeras potvrdio da je zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva da se skine imunitet funkcioneru Demokratskog fronta, Nebojši Medojeviću  vraćen i predloženo je da se umesto njega predaju dva nova zahteva.

“Protiv poslanika se ne može pokrenuti krivični postupak niti mu se odrediti pritvor osim ako mu Skupština ne skine imunitet. U tu svrhu smo i podnijeli zahtev ali je taj zahtev vraćen i rečeno nam je da umesto njega moramo da pošaljemo dva nova. Parlament je mogao na prvom zasedanju da stavi na dnevni red i da donese neku od dostupnih odluka ali oni su odlučili nešto što nije baš praksa i zahtev nam vratili i tražili da pošaljemo dva nova“, rekao je on.

Predsednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović kazao je da je dobio zahtev od Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) kojim se traži da Skupština da odobrenje za pokretanje krivičnog postupka i određivanje pritvora za poslanika Nebojšu Medojevića.

On je kazao da je vratio zahtev i trazio da se izmeni i jedan dostavi za pokretanje krivičnog postupka, a drugi za eventualno određivanje pritvora.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore dostavilo je Skupštini zahtev za skidanje poslaničkog imuniteta jednom od lidera Demokratskog fronta Nebojši Medojeviću zbog istrage koja je nedavno pokrenuta protiv njega zbog sumnje da je preko posrednika uzeo 10.000 evra od odbeglog biznismena Duška Kneževića, objavili su jutros podgorički mediji.

Medojević je izjavio da očekuje da Skupština odbije zahtev da mu se skine imunitet i da poslanici zaštite ovu instituciju od osvete i odmazde tužioca Milivoja Katnića.

Kako je rekao, Duško Knežević nije dao ni centa ni njemu ni Demokrtaskom frontu, ni PZP-u.

Istraga protiv Medojevića usledila je nakon iskaza šefa za opšte poslove u Atlas banci Vlatka Rašovića koji se tereti za pranje novca.

Knežević je u svom video reagovanju rekao da je iz štampe pročitao da je pronađen njegov notes, za koji tvrdi da nikad nije imao.

„Niti imam praksu da držim nekakav notes, niti imam praksu da pišem u njemu takve stvari. Tačno je da smo davali pare političarima, davali smo isključivo DPS-u, Milu Đukanoviću, Slavoljubu Migu Stijepoviću, davali smo i predsedniku Skupštine Ivanu Brajoviću. Tako da su to političari kojima smo davali i sigurno da ako postoji nečiji notes, moj ne postoji“, saopštio je Knežević.

Brajović danas nije želio da komentariše tvrdnje Kneževića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari