Pred 47. LJKI ulažu se maksimalni napori na Hipodromu od strane organizatora sportskog dela manifestacije, Konjičkog društva „Knez Mihailo“, kako bi ovogodišnje Igre bile prvorazredni srpski spektakl. Kao i ranijih godina, tako i ove, Konjičko društvo odrađuje svoj deo posla vrlo kvalitetno i savesno, tako da je sve spremno za takmičarski deo programa, koji će se održati narednog petka, subote i nedelje. – Mogu slobodno da kažem da smo Hipodrom pripremili i uredili bolje nego ijedne prethodne godine, jer cilj nas, koji se nalazimo na čelu Konjičkog društva, jeste da Hipodrom svake naredne godine bude što kvalitetnije pripremljen za takmičenje, izjavio je Saša Filipovič, predsednik Upravnog odbora Konjičkog društva.

Na taj način težimo da privučemo vlasnike najkvalitetnijih grla kod nas u Srbiji i zemljama u okruženju. Ove godine smo sanirali galopsku stazu, pošto je postala prilično tvrda i pored mukotrpnog zalivanja, nismo uspevali da je maksimalno pripremimo i omekšamo za samo takmičenje u ranijem periodu. Zato smo početkom ove godine zahvaljujući pomoći lokalne samouprave izvršili čepiranje staze, presvalačenje slojem peska debljine 10 santimetara, tako da smo uspeli da od nje napravimo jednu od najkvalitetnijih galopskih staza u zemlji. Imali smo malih problema oko nicanja trave, ali je sve urađeno na najbolji mogući način i spremno možemo da dočekamo najkvalitetnija grla sa naših prostora. Izvršena je sanacija konstrukcije krova lože, napravljen je jedan novi padok, asfaltom su zakrpljene rupe koje su postojale na putu, urađena je sanacija bašte restorana, tako da Hipodrom u jednom sasvim novom ruhu dočekuje predstojeće takmičenje.

Ljubičevske konjičke igre i ove godine će imati međunarodni karakter, jer imamo potvrdu dolaska preponaša iz Mađarske i Bugarske i galopera iz Bugarske i Bosne i Hercegovine. U pregovorima smo oko dolaska preponaša iz Hrvatske, a najveći problem oko obezbeđivanja dolaska najkvalitetnijih preponskih grla je što se Balkanijada poklapa sa našim Igrama. Posebno me raduje što će na ovogodišnjim Igrama učestvovati i sedam grla iz naše Ergele „Ljubičevo“, a biće prisutna i grla iz Ergele „Surčin“ koja je jedna od najvećih ergela na Balkanu, Ergele „Pik Bečej“, štale „Endži Rejsing Tim“, štale „Tešić“ i drugi“, naglašava Saša Filipović.

Program počinje u petak, 3. septembra regionalnom izložbom konja, a pravo učešća imaju isključivo registrovana gazdinstva i grla-vlasništvo članova KD „Knez Mihailo“ i Ergele „Ljubičevo“. Tim povodom stručnjaci su proteklih desetak dana obilazili sve odgajivače konja koji su se prijavili na takmičenje, izvršili su selekciju, tako da će na izložbi učestvovati oko 120 najkvalitetnijih grla sa prostora Braničevskog okruga. Inače, konji su razvrstani u pet kategorija, a ocenjivačku komisiju čine direktor KD „Knez Mihailo“ Radiša Jotić, direktor Poljoprivredne stručne službe Požarevac Jovan Grozdić, vlasnik Agencije za umatičenje konja Dragoljub Jastrešenski i jedan predstavnik Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. U 18 i 30 časova počinje svečani defile svih učesnika centralnim gradskim ulicama.

Ljubičevski višeboj je jedinstvena, izuzetno atraktivna manifestacija u kojoj se vitezovi na konjima nadmeću u nekoliko tradicionalnih disciplina: kurirskom jahanju, gađanju buzdovanom, strelom, kopljem i seči sabljom. U polufinalu učestvuje 12, a u finalnom okršaju 8 takmičara, a poseban sudijski žiri za pobednika proglašava učesnika sa najviše osvojenih bodova, kome pripadaju titula Viteza Ljubičeva, crveni viteški plašt i sablja.

U subotu, 4.septembra, biće održane 4 kasačke i 2 galopske trke, polufinale višeboja i kvalifikaciona utakmica u preskakanju prepona.U jutarnjim časovima održaće se takmičenje izdržljivosti u daljinskom jahanju (endurance ride) na stazi dugoj 40 kilometara i tu će učestvovati gosti iz Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, a najavljen je dolazak i jednog grla iz Mađarske. U nedelju je finalni dan za preponaše, finale Ljubičevskog višeboja, a održaće se 2 kasačke i 4 galopske trke. Svoje umeće pokazaće i maleni voltižeri, najmlađi članovi KD „Knez Mihailo“ starosti od 1 do 8 godina. Pored višeboja, glavni događaj LJKI je galopska trka „Ljubičevo“ za trogoda i starija grla sa fondom nagrada od 800.000 dinara, što je ravno Derbiju. U kasačkom delu programa izdvaja se trka „Knez Mihailo“ koja ulazi u bodovanje za kasačkog konja godine. Direktan prenos Igara biće na nacionalnoj televiziji RTS, a za vođenje programa biće zadužena, kao i do sada, Iva Vitanović, koja je vrsni poznavalac konjičkog sporta“, rekao je Filipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari